Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik truskawkowy bez cukru!

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

SKŁADNIKI NA MASĘ DOLNĄ

Ser twarogowy w kostce 1000 gram
białko serwatkowe 30 gram
stewia 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda

SKŁADNIKI NA GALARETKĘ

truskawki 100 gram
stewia 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda

Porada

Składniki makro: Białko - 179,4g Węglowodany - 56,9g Tłuszcz - 4,4g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik truskawkowy bez cukru!

(Masa DOLNA)
Przygotowujemy miskę do której wkładamy naszą odmierzoną ilość twarogu w kostkach, dodajemy do niego odmierzone białko, stewię i mieszamy do połączenia. Można wymiksować wszystko mikserem lub zwyczajnie użyć miksera by pozbyć się grudek. Po całkowitym wymieszaniu składników i zmiksowaniu można masę odstawić na bok.

Przygotowujemy żelatynę - w miseczkę wsypujemy odmierzona żelatynę (2 łyżki) i wlewamy minimalnie na spód zimnej wody. Mieszamy chwilę i odstawiamy na minutę do napęcznienia. Po minucie dolewamy 125ml wrzącej wody i dokładnie mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy i osad z dna zniknie.

Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do naszej masy twarogowej i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przekładamy do formy albo do kształtnej miski i wstawiamy dość chłodną do lodówki do czasu aż się powstanie sztywna masa.

(Galaretka):
Przygotowujemy rondel do którego wlewamy wody na dnie i wrzucamy nasze truskawki. Podczas podgrzewania truskawek mieszamy i rozgniatamy je widelcem (można oczywiście użyć innych owoców). Po rozdrobnieniu całych owoców i uzyskaniu ich soku dosypujemy łyżeczkę stewii i mieszamy. Po wymieszaniu odkładamy na bok i przygotowujemy w miseczce po raz drugi wywar z żelatyny który zamieściłem wyżej, po przygotowaniu wywaru wlewamy nasze podgrzane truskawki i mieszamy w misce z żelatyną. Po wymieszaniu przygotowanej żelatyny z truskawkami odstawiamy naszą miskę również w chłodne miejsce, a gdy nasza galaretka będzie chłodna - odstawiamy do lodówki aż powstanie pół sztywna galaretka.

CZYNNOŚĆ KOŃCOWA - po uzyskaniu w naszym naczyniu/ formie dość sztywnej masy twarogowej wylewamy naszą pół sztywną galaretkę na masę twarogową i ponownie odstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak