Przepis i sposób przygotowania na: Sernik truskawkowy bez cukru!
Przygotowujemy miskę do której wkładamy naszą odmierzoną ilość twarogu w kostkach, dodajemy do niego odmierzone białko, stewię i mieszamy do połączenia. Można wymiksować wszystko mikserem lub zwyczajnie użyć miksera by pozbyć się grudek. Po całkowitym wymieszaniu składników i zmiksowaniu można masę odstawić na bok.
Przygotowujemy żelatynę - w miseczkę wsypujemy odmierzona żelatynę (2 łyżki) i wlewamy minimalnie na spód zimnej wody. Mieszamy chwilę i odstawiamy na minutę do napęcznienia. Po minucie dolewamy 125ml wrzącej wody i dokładnie mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy i osad z dna zniknie.
Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do naszej masy twarogowej i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przekładamy do formy albo do kształtnej miski i wstawiamy dość chłodną do lodówki do czasu aż się powstanie sztywna masa.
(Galaretka):
Przygotowujemy rondel do którego wlewamy wody na dnie i wrzucamy nasze truskawki. Podczas podgrzewania truskawek mieszamy i rozgniatamy je widelcem (można oczywiście użyć innych owoców). Po rozdrobnieniu całych owoców i uzyskaniu ich soku dosypujemy łyżeczkę stewii i mieszamy. Po wymieszaniu odkładamy na bok i przygotowujemy w miseczce po raz drugi wywar z żelatyny który zamieściłem wyżej, po przygotowaniu wywaru wlewamy nasze podgrzane truskawki i mieszamy w misce z żelatyną. Po wymieszaniu przygotowanej żelatyny z truskawkami odstawiamy naszą miskę również w chłodne miejsce, a gdy nasza galaretka będzie chłodna - odstawiamy do lodówki aż powstanie pół sztywna galaretka.
CZYNNOŚĆ KOŃCOWA - po uzyskaniu w naszym naczyniu/ formie dość sztywnej masy twarogowej wylewamy naszą pół sztywną galaretkę na masę twarogową i ponownie odstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut.