Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik truskawkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

twaróg zmielony 75 dkg
mrożone truskawki 1 kg
cukier waniliowy 1 szt
cukier puder 3 łyżki
galaretka truskawkowa 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczki
sok pomarańczowy 1/3 szkl
śmietana 30% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik truskawkowy

Jajka ubić z cukrem,na puszysto, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Przygotować formę o średnicy 26cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę wlać do formy , piec w piekarniku w 180 stopniach.
Truskawki rozmrozić, odsączyć, kilka odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować z sokiem z pomarańczy i cukrem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody. Do sera mielonego dodać cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać. Połowę żelatyny wymieszać z połową zmiksowanych truskawek a resztę z serem. Obie masy schłodzić. Wystudzony biszkopt włożyć do formy. Na nim układać masy na przemian w koła. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku wody, wystudzić wymieszać , z pozostałymi zmiksowanymi truskawkami. Gdy masa zacznie gęstnieć wylać ją na wierzch ciasta, odstawić do ostudzenia. Wierzch galaretki polać śmietanką , robiąc kleksy.
Wystudzone ciasto ozdobić truskawkami i kulkami serka mozzarella.











PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 04.07.2017 17:19
kuszący sernik
Stenka 03.07.2017 22:45
smaczne ciasto
halina17 03.07.2017 22:20
Dobry sernik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak