Sernik szachownica

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 sztuki
  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    0.5 szklanka
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • kakao

    3 łyżka
  • woda

    4 łyżka
  • twaróg

    1 kg
  • margaryna

    1 kostka
  • jajko

    4 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    0.5 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK. UBIJAMY NA SZTYWNO. ŻÓŁTKA UBIJAMY Z CUKREM,DODAJEMY WODĘ,MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I KAKAO.NA KOŃCU DODAJEMY BUDYŃ I MIESZAMY. PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO 180 ST.CIASTO WLEWAMY DO WYSMAROWANEJ BLACHY ŚREDNIEJ WIELKOŚCI.(NAJLEPIEJ 22X26) I PIECZEMY OK. 20 MIN.ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA.
MASA TWAROGOWA: BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK.UBIJAMY NA SZTYWNO.ZAŚ ŻÓŁTKA UCIERAMY Z CUKREM.DODAJEMY MIĘKKĄ MARGARYNĘ I MIESZAMY.NASTĘPNIE DODAJEMY MĄKĘ.MIESZAMY.GDY MASA BĘDZIE JEDNOLITA DODAJEMY TWARÓG.PO DOKŁADNYM WYMIESZANIU DODAJEMY PIANĘ Z BIAŁEK I BARDZO DELIKATNIE MIESZAMY.
OSTYGNIĘTE CIASTO KROIMY NA 8 PASKÓW.NA BLASZE ZOSTAWIAMY 4 (CO DRUGI) A W PRZERWY MIĘDZY NIMI WLEWAMY ŁYŻKA MASĘ TWAROGOWĄ.PO WYPEŁNIENIU UKŁADAMY POZOSTAŁE 4 PASKI CIASTA KŁADZIEMY NA MASĘ.ZAŚ POWSTAŁE LUKI PONOWNIE WYPEŁNIAMY MASĄ.CAŁOŚĆ PIECZEMY JESZCZE OK. 40 MIN. W 180 ST.POLEWAMY POLEWĄ.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marti 08.04.2013 22:00
Bo jest apetyczne.Wilgotne i soczyste-jak niewiele serników.
Kazimierz1 08.04.2013 09:35
wygląda bardzo apetycznie
Ania321 08.04.2013 09:03
pyszne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat