Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik szachownica

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąka 1 szklanka
cukier 0.5 szklanka
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
budyń waniliowy 1 opakowanie
kakao 3 łyżka
woda 4 łyżka
twaróg 1 kg
margaryna 1 kostka
jajko 4 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sok z cytryny 0.5 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik szachownica

CIASTO: BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK. UBIJAMY NA SZTYWNO. ŻÓŁTKA UBIJAMY Z CUKREM,DODAJEMY WODĘ,MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I KAKAO.NA KOŃCU DODAJEMY BUDYŃ I MIESZAMY. PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO 180 ST.CIASTO WLEWAMY DO WYSMAROWANEJ BLACHY ŚREDNIEJ WIELKOŚCI.(NAJLEPIEJ 22X26) I PIECZEMY OK. 20 MIN.ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA.
MASA TWAROGOWA: BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK.UBIJAMY NA SZTYWNO.ZAŚ ŻÓŁTKA UCIERAMY Z CUKREM.DODAJEMY MIĘKKĄ MARGARYNĘ I MIESZAMY.NASTĘPNIE DODAJEMY MĄKĘ.MIESZAMY.GDY MASA BĘDZIE JEDNOLITA DODAJEMY TWARÓG.PO DOKŁADNYM WYMIESZANIU DODAJEMY PIANĘ Z BIAŁEK I BARDZO DELIKATNIE MIESZAMY.
OSTYGNIĘTE CIASTO KROIMY NA 8 PASKÓW.NA BLASZE ZOSTAWIAMY 4 (CO DRUGI) A W PRZERWY MIĘDZY NIMI WLEWAMY ŁYŻKA MASĘ TWAROGOWĄ.PO WYPEŁNIENIU UKŁADAMY POZOSTAŁE 4 PASKI CIASTA KŁADZIEMY NA MASĘ.ZAŚ POWSTAŁE LUKI PONOWNIE WYPEŁNIAMY MASĄ.CAŁOŚĆ PIECZEMY JESZCZE OK. 40 MIN. W 180 ST.POLEWAMY POLEWĄ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marti
Marti 08.04.2013 22:00
Bo jest apetyczne.Wilgotne i soczyste-jak niewiele serników.
Kazimierz1 08.04.2013 09:35
wygląda bardzo apetycznie
Ania321 08.04.2013 09:03
pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak