Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik świąteczny

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 30 dag
margaryna 20 dag
cukier drobny 15 dag
żółtko jajek 2 sztuki
kakao 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier kryształ 1,5 szklanki
jajko 8 sztuk
serniks 1 torebka
budyń waniliowy 1 torebka
mleko 1,5 szklanki
margaryna 100 g
olejek rumowy 8 kropli
skórka kandyzowana z pomarańcz 100 g
twaróg 1,5 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik świąteczny

Mąkę przesiać na stolnicę wbić żółtka ,dodać margarynę proszek do pieczenia i cukier zagnieść ciasto,podzielić na dwie równe części ,do jednej dodać kakao i znowu zagnieść.Wstawić na 3 godz do lodówki.

Twaróg mielimy w maszynce do mięsa ,wbijamy jajka,wsypujemy budyń z serniksem dodajemy mleko i margarynę ,olejek rumowy wsypujemy cukier mieszamy mikserem aż masa będzie jednolita i gładka.Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy,mieszamy.

Białą część ciasta ścieramy do blaszki na tarce jarzynowej (połowę ciasta)na to ciemną część ciasta też połowę ,na to wylewamy masę serową i znów ścieramy tak samo resztę ciasta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godz w temp 170 *

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 08.11.2013 00:26
świetny,serniki to mogę jeść codziennie
20.07.2013 11:27
idealny przepis
mic 24.04.2013 15:10
lubie z kawą
monisia1977 25.03.2013 09:20
napewno pychotka
Wiesława1 24.03.2013 19:55
super serniczek
Janina 24.03.2013 19:27
Sernik pyszny
Piotr-21 24.03.2013 17:20
apetyczny :)
Barbara/zuza22_85 24.03.2013 17:11
smaczne ciacho
24.03.2013 17:10
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak