Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Śnieżnobiały
Kroki postępowania
Mąkę posiekać z masłem lub margaryną, dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto- następnie chwilę schłodzić .Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , przenieść rozwałkowane ciasto, wyciągnąć brzegi, nakłuć widelcem. Posypać wiórkami kokosowymi i podpiec w temperaturze 200 stopni – następnie ostudzić.
Ser zmielić i dodawać po łyżce do utartego masła, z białek ubić pianę z odrobiną soli , następnie z cukrem . Dosypać kaszę mannę dodać aromat cytrynowy(1/2 szt.) i całość lekko wymieszać.
Wykonanie placka;
Boki tortownicy wysmarować tłuszczem, wylać ser na podpieczony placek i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Wyjąć z pieca i po 10 minutach ostudzić , następnie ozdobić polewą.
Wykonanie polewy:
Składniki polewy zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody . Ostudzić i letnią polewą ozdobić sernik.