Przepis i sposób przygotowania na: Sernik śmietankowy z czereśniami
CIASTO:
Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.
Dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pokrywamy warstwą czereśni.
MASA SEROWA:
Margarynę z cukrem ucieramy.
Oddzielamy białka od żółtek.
Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń.
Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy ( robimy to delikatnie , by białka nie opadły ).
Przygotowaną masą serową pokrywamy czereśnie.
Ozdabiamy kilkoma czereśniami.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.60minut.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Ciasto musi dokładnie wystygnąć!!!