Przepis i sposób przygotowania na: Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie
1. Herbatniki włożyć do woreczka, rozdrobnić na miał, czyli na piasek przy pomocy wałka. Rozpuścić masło.
2. Śmietanę 30 % dobrze schłodzić w lodówce.
3. Do pokruszonych herbatników dodać karob i płynne masło, wszystko dokładnie zagnieść.
4. Masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
5. W większej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
Do masy dodawać żółtka, porcjami twaróg i na koniec budyń śmietankowy.
6. W jednej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a w drugiej dobrze schłodzoną śmietanę 30 %.
7. Ubite białka i śmietanę połączyć z masą serową.
8. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni i piec 90 minut.
9. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do wystudzenia.
10. Po wystudzeniu sernik polać gotową polewa czekoladową rozpuszczoną w gorącej wodzie.