Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sernik śmietankowy, który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny i puszysty. Po prostu rozpływa się w ustach i trudno mu się oprzeć. Przepis na sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie.

Składniki:

Na spód:

herbatniki 160 g
masło 230 g
karob 3 duże łyż.

Masa serowa:

twaróg sernikowy 1 kg
jajka duże 5 szt.
budyń śmietankowy 1 opakowanie
śmietanka 30% 300 ml

Dodatkowo;

polewa czekoladowa 1 opakowanie

Porada

Ciasteczka można kupić czekoladowe wtedy już nie dodajemy kakao. Polewę wkładamy do gorącej wody do rozpuszczenia. Karob możemy zastąpić kakao.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik śmietankowy na ciasteczkowym spodzie

1. Herbatniki włożyć do woreczka, rozdrobnić na miał, czyli na piasek przy pomocy wałka. Rozpuścić masło.

2. Śmietanę 30 % dobrze schłodzić w lodówce.

3. Do pokruszonych herbatników dodać karob i płynne masło, wszystko dokładnie zagnieść.

4. Masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

5. W większej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
Do masy dodawać żółtka, porcjami twaróg i na koniec budyń śmietankowy.

6. W jednej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a w drugiej dobrze schłodzoną śmietanę 30 %.

7. Ubite białka i śmietanę połączyć z masą serową.

8. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni i piec 90 minut.

9. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do wystudzenia.

10. Po wystudzeniu sernik polać gotową polewa czekoladową rozpuszczoną w gorącej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak