Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik śmietankowo - kajmakowy.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na spód;

mąka pszenna 2 szkl.
żółtko jajek 2 szt.
jajko 1 szt
masło 20 dag
cukier puder 20 dag
sól 0,5 łyżeczki
kakao 3 łyżki

masa serowa;

ser biały 80 dag
cukier 2/3 szkl.
jajko 3 szt
cukier waniliowy 1 szt.
śmietana kremówka 0,5 szkl.
masa krówkowa 20 dag
pralinki kawowe lub czekoladowe
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik śmietankowo - kajmakowy.

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, jajko, sól a także kakao. Szybko zagnieść ciasto, następnie uformować kule , zawinąć w folie aluminiową i chłodzić w lodówce około godziny.
Tortownice o średnicy 26 cm. wyłożyć pergaminem (samo dno).

Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując po kolei dodawać jajka. Dolać kremówkę i wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Do jednej masy serowej dodać masę kajmakowa. Zmiksować.

Kruche ciasto wyjąc z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową a na nią masę kajmakową. Wyrównać powierzchnie i piec w temp. 170C około godziny ( do 75 min). Gotowy sernik wystudzić w lekko uchylonym wyłączonym piekarniku. Najlepiej kroić następnego dnia po całkowitym wystudzeniu ciasta i zastygnięciu. Przed podaniem udekorować pralinkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 10.03.2016 18:41
Pyszny serniczek
Agnieszka-87-25 10.03.2016 14:36
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak