Sernik rosyjski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na spód

  • cukier

    3 łyżki
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • masło

    3 łyżki
  • orzechy włoskie siekane

    3/4 szkl
  • mąka

    3/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • twaróg

    700 g
  • ser ricotta

    200 g
  • cukier

    1 i 1/2 szkl
  • jajko

    6
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • skórka z cytryny

    1
  • mąka

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    1 szkl
  • rodzynki

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i włączając i wyłączając mikser doprowadzamy do ich połączenia. Lekko podsypując mąką formujemy z ciasta kulę i rozwałkowujemy ją do wielkości tortownicy. Wciskamy w dno i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.

Masa serowa
W dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka, po każdym dokładnie ucierając masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy.

W drugiej misce ubijamy białka jaj, aż się spienią. Nie przerywając miksowania wsypujemy pół szklanki cukru i zwiększamy prędkość ubijania na maksymalną. Ubijamy białka, aż staną się gęste i błyszczące.

W trzeciej misce ubijamy śmietanę na sztywno.

Ostrożnie wlewamy białka i śmietanę do masy serowej i dokładnie mieszamy. Przelewamy na ostudzony spód, ewentualnie posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, aby część znalazła się pod powierzchnią.

Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150. Pozostawiamy sernik do ostygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.
slodkieniebo
Usuwamy spod ciasta papier i wierzch posypujemy cukrem pudrem. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb a w oryginale przepis pochodzi on ze strony ciasteczkowepotwory.blox.pl

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 03.11.2015 09:39
smacznie wygląda
Ola1984 02.11.2015 19:55
Fantastycznie wygląda i pięknie wysoki ;)
IZABELA29 02.11.2015 18:42
świetny serniczek
Mala 02.11.2015 17:50
coś innego
gosia1988 02.11.2015 16:33
smacznie wygląda
aginaa 02.11.2015 16:09
apetyczne ciacho
Jadwiga/Jaga85 02.11.2015 16:06
uwielbiam serniki!
ania2610 02.11.2015 15:40
bardzo apetyczny sernik
jasiek 02.11.2015 15:37
smakowita wersja
Asik32 02.11.2015 15:27
wspaniałe ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat