Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik ricotta na spodzie orzechowo-rumowym z herbatą Earl Grey

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ricotta 500 g
cytryna 1/2 szt
pomarańcza 1/2 szt
cukier puder 5 łyżek
esencja waniliowa 1 łyżeczka
jajko 4 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Spód:
herbatniki 100 g
orzechy laskowe 50 g
rum 2 łyżeczki
herbata earl grey 5 łyżeczek
twaróg 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: sernik ricotta na spodzie orzechowo-rumowym z herbatą Earl Grey

Spód: ciasteczka z orzechami rozdrobnić w blenderze. Dodać rumu i naparu z herbaty. Wymieszać. Mieszanka herbatnikowa powinna być dobrze wilgotna.Taką masą przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam małej, 18-centymetrowej).
Masa serowa: ricottę utrzeć z serem twarogowym oraz żółtkami, esencją i cukrem pudrem. Dodać startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Na sam koniec dosypać mąkę ziemniaczaną. Ja do masy dodałam także kilka łyżeczek herbaty Earl Grey. Białka ubić osobno, delikatnie połączyć z masą za pomocą drewnianej szpatułki. Masę serową przełożyć do tortownicy.
Sernik wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika, zaraz do włożeniu zmniejszyć temp. do 170C i piec 1h15min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BeataJ 02.12.2013 21:25
Zapachniało świętami :)
migotka28 02.12.2013 19:44
jeszcze nie robiłam sernika z ricottą
Olga_SK 02.12.2013 12:57
Ile tu pysznych smaków! :)
Sroczka 01.12.2013 20:27
Ależ ten serniczek pysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak