Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik puszysty z rodzynkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód do ciasta

herbatniki 1 paczka
masło 200 gram

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
serek mascarpone 1/2 kg
jaja 7 szt
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 2 torebki
budyń śmietankowy 1 torebka
aromat pomarańczowy 1 szt
rodzynki 2 garści

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik puszysty z rodzynkami

Pracę przy serniku zaczynamy od przygotowania blachy do pieczenia, u mnie 30x40 cm. Najpierw wykładamy blachę folią aluminiową, potem papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy w misce i dodajemy miękkie masło, mieszamy te dwa składniki dotąd, aż okruchy z masłem się połączą. Wykładamy masę do blachy i rozkładamy równomiernie, odkładamy w chłodne miejsce.
W misce łączymy sery z cukrem, budyniem, zapachem, cukrem waniliowym oraz z żółtkami. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy rodzynki do masy serowej i kilka łyżek piany, następnie delikatnie mieszamy aż do wyczerpania piany z białek. Masa serowa musi być puszysta, białka nie mogą opaść. Przelewamy całość do blachy i wyrównujemy wierzch, wkładamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 180 st C i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st C i pieczemy sernik jeszcze przez 25-30 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przez ok. 20 minut, potem przekładamy je w chłodne miejsce, a następnie do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 16.02.2016 16:30
pyszne ciasto na deser
mirosława4 16.02.2016 16:09
bardzo dobry
engie23 16.02.2016 15:11
apetycznie wygląda :)
dodi 16.02.2016 14:57
uwielbiam serniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak