Sernik przystrojony na zielono

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser

  • białko

    6
  • cukier

    3/4 szklanki
  • powidła

    1 słoik
  • kokos

    15 (zielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

# Ciasto:
# 1,5 szklanki mąki
# 0.5 kostki margaryny
# 0,5 szklanki cukru pudru
# 0,5 cukru waniliowego
# 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
# 1 jajko

# Ser:
# 1 kg sera
# 1 szklanka cukru
# 3 szklanki ciepłego mleka
# 2 całe jajka i 4
# żółtka
# 1 cukier waniliwoy
# 1 budyn śmietankowy
# 0,5 szklanki oleju

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnitamy, wałkujemy i wykładamy ciasto na wysmarowaną blaszkę. Na cieście obficie rozkładamy powidła i przygotowujemy masę serową. Ser mielimy, nastepnie dodajemy do nego cukier, żółtka, budyn, olej oraz cukier waniliowy - wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Mleko lekko podgrzewamy i wolnym strumieniem dolewamy do masy serowej, cały czas mieszajac. Nasza masa serowa jest bardzo bardzo rzadka, dlatego delikatnie wlewamy ją do blaszki (uważamy by powidła nie uniosły się do góry) i wstawiamy ciasto do piekarnika do temp 180*. Białka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich kokos, po 40 minutach wyjmujemy ciasto, rozkładamy kokos i zapiekamy jeszcze 20 minut, Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu, gdyż jeszcze po upieczeniu ma bardzo rzadką konsystencję, do poki nie stężeje

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 20.01.2012 12:31
bardzo apetycznie wygląda :)
Ewa99 06.01.2012 19:02
znakomice wygląda :)
BernadettaP 18.12.2011 09:57
śliczny !!!
eli82 13.12.2011 15:52
fajnie wygląda
alaaa 24.11.2011 12:14
fajnie to wygląda
Magdalena/26Mooi 08.11.2011 09:57
elegancki
pioge7 31.10.2011 06:23
super
agnieszka137 29.10.2011 22:13
świetny i bardzo elegancki:)
Dorota59 29.10.2011 20:14
śliczny i na pewno pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat