Przepis i sposób przygotowania na: Sernik potrójnie czekoladowy
Masa serowa:
Ser miksujemy z cukrem i skrobią. Następnie pojedynczo dodajemy jajka, następnie kwaśną śmietanę i aromat waniliowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Każdą czekoladę drobno kruszymy. Do trzech osobnych szklanych miseczek wrzucamy czekoladę, dodajemy odrobinkę mleka oraz śmietankę (śmietanka i czekolada muszą się znaleźć w miseczce jednocześnie, nie można dodawać śmietanki do rozpuszczonej czekolady, bo ta ostatnia się zważy). Do białej i mlecznej dodajemy po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki. Czekolady roztapiamy w kąpielach wodnych.
Do każdej z czekolad, po ich lekkim wystudzeniu dodajemy ok. 1/3 masy serowej i intensywnie mieszamy trzepaczką do piany aż do połączenia składników.
Na wystudzony spód wylewamy białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nakładaj masę z mlecznej czekolady. Na samym wierzchu w taki sam sposób rozprowadź masę z ciemnej czekolady.
Pieczemy przez 15 min w 180ºC, a następnie przez 1 godz – 1 godz 15 min w 160ºC. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Zostawiamy sernik do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku.