Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pomarańczowy na zimno

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mascarpone 250 g
cukier puder 150 g
biszkoty okrągłe 120 g
biała czekolada 100 g
cukier kryształ 80 g
śmietana 30% 400 ml
sok pomarańczowy 100 ml
ekstrakt pomarańczowy 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
pomarańcza 3 szt.
galaretka pomarańczowa 2 szt.
czekolada mleczna do dekoracji
melisa świeża do dekoracji
jogurt grecki 150 g
twaróg 300 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pomarańczowy na zimno

Kroki postępowania

1
Okrągłe biszkopty ułożyć na dnie tortownicy w taki sposób, aby pozostało jak najmniej wolnej przestrzeni.
Krok 1 - Sernik pomarańczowy na zimno foto
2
Twaróg półtłusty trzykrotnie zmielić. Przełożyć do szklanej misy i dodać do niego 100 g cukru pudru. Wymieszać przy użyciu miksera.
Krok 2 - Sernik pomarańczowy na zimno foto
3
Do masy serowej dodać ubitą na sztywno śmietanę, ekstrakt pomarańczowy oraz ostudzone galaretki, które wcześniej należy przygotować według przepisu podanego na opakowaniu używając połowy sugerowanej ilości wody. Wymieszać.
Krok 3 - Sernik pomarańczowy na zimno foto
4
Połowę przygotowanej masy wyłożyć na biszkopty w tortownicy. Wyrównać i wstawić do lodówki na 10 minut. Jedną pomarańczę obrać, usunąć albedo, a pozostałą część owocu pokroić w kostkę i 'rozrzucić' na warstwie zastygniętej masy serowej.
Krok 4 - Sernik pomarańczowy na zimno foto
5
Wyłożyć pozostałą część masy serowej. Tortownicę wstawić do lodówki.
Krok 5 - Sernik pomarańczowy na zimno foto
6
Pozostałe pomarańcze obrać, a następnie wyfiletować. Owoce przełożyć do garnka. Dodać do nich cukier kryształ i wlać sok pomarańczowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Po tym czasie wymieszać z żelatyną. Lekko przestudzić.
Krok 6 - Sernik pomarańczowy na zimno foto
7
Mascarpone przełożyć do szklanej misy. Dodać jogurt naturalny, 50 g cukru pudru i przestudzone pomarańcze. Połączyć składniki.
Krok 7 - Sernik pomarańczowy na zimno foto
8
Przygotowaną masę przełożyć do tortownicy. Schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Krok 8 - Sernik pomarańczowy na zimno foto
9
Przed podaniem wierzch sernika pokryć białą czekoladą. Udekorować czekoladą mleczną i listkami świeżej melisy.

Smacznego :)
Krok 9 - Sernik pomarańczowy na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.02.2016 13:15
fajny serniczek
Izka192 11.07.2015 14:21
Lubię serniki:)
Beatris 07.04.2013 10:33
Prawdziwy rarytas.
mysza75 04.03.2013 14:57
Taki serniczek to rozpływa się w ustach super :-)
Andrzej8 04.03.2013 14:54
fajny serniczek
Monika58 04.03.2013 14:43
smaczny sernik - z tą białą czekoladą wygląda bardzo lekko i jeszcze smaczniej :)
Katarzyna34 04.03.2013 14:03
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak