Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pomarańczowy
Przygotować spód: mąkę przesiać do misy, dodać 7 dag cukru pudru, 1 jajko oraz roztopioną czekoladę z 5 dag masła. Mikserem wyrobić ciasto i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170ºC. Piec 10 minut. Ostudzić.
Przygotować masę sernikową: twaróg przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia razem z pozostałym masłem i kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi. Przełożyć do misy, dodać 15 dag cukru pudru i miksować na małych obrotach aby składniki się połączyły. Kolejno dodawać żółtka, proszek budyniowy, sok wyciśnięty z 1,5 pomarańczy, ubitą śmietanę oraz ubitą pianę z białek. na samym końcu wymieszać z połową pomarańczy pokrojoną na drobniejsze części. Masę przełożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 175ºC. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 90 minut.
Upieczone ciasto wyjąć i rozsmarować na wierzchu dżem pomarańczowy zmiksowany ze śmietaną. Piec przez 15 minut w temperaturze 120ºC.