Sernik pomańczowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • ciastka

    180 g (zbożowe)
  • masło

    50 g

Masa serowa

  • twaróg półtłusty

    700 g
  • serek homogenizowany waniliowy

    250 g
  • cukier

    175 g
  • jajko

    4
  • pomarańcze

    3
  • budyń waniliowy

    1

Polewa

  • czekolada mleczna

    100 g
  • śmietana kremówka

    50 ml

Dodatkowo

  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Spód

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy zmielony dwukrotnie ser biały, serek homogenizowany i budyń. Mieszamy do połączenia się składników. Pomarańcze obieramy ze skóry, usuwamy pestki i białą błonkę. Miksujemy przy pomocy blendera na mus. Dodajemy do sera i mieszamy.
Masę serową przekładamy na spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Polewa

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając śmietankę. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Przestudzona polewą dekorujemy sernik. Wierzch posypujemy posiekaną skórką pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 30.11.2017 09:07
Ale apetyczny!
Patrycja33 30.11.2017 00:31
uwielbiam serniki, a w połączeniu z pomarańczą musi być wspaniały!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat