Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
5 szt -
cukier puder
160 g -
aromat waniliowy
15-20 kropli -
cukier wanilinowy
1 op -
budyń waniliowy
1 op -
mleko
250 ml -
Spód:
-
mąka
225 g -
masło
100 g -
cukier puder
100 g -
jajko
1 szt -
twaróg
750 (mielony)
Przepis i sposób przygotowania Sernik podany z ciepłymi wiśniami
-CIASTO: Jajko oddzielamy białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżką cukru pudru. Do żółtek dodajemy zmielonego twarogu, reszte cukru pudru, aromat, cukier wanilinowy, budyń, i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę i dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając.
-Schłodzone już ciasto na spód wykładamy na wysmarowaną blachę, równomiernie dociskając. Wylewamy masę serową. Piec ok 60 min w temp 170 st.C. Upieczony sernik zostawić na ok 10-15 min w ciepłym piekarniku.
-Podajemy z podgrzanym w rondelku dżemem wiśniowym z całymi owocami. Można posypać startą czekoladą.
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)