Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

wiórki kokosowe 4 łyżki
herbatniki 100 gram
miód 1 łyżka
sok z limetki 1/2 sztuki
masło 50 gram

masa serowa

ser biały 750 gram
Krem: 3/4 szklanki
cukier 200 gram
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 4 sztuki
imbir 1 centymetr

polewa

ser biały 250 gram
cukier puder 1 łyżka
Krem: 1 łyżka

Porada

W składnikach podany jest krem - mam tu na myśli gotowy krem pistacjowy, który można dostać w marketach, zwykle w dziale masłem orzechowym. Można taki krem zrobić samodzielnie ale wyjdzie drożej ze względu na wysoką cenę pistacji

Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU

Kroki postępowania

1
spód:
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić. Studzimy. Ciastka drobno kruszymy, łączymy z wiórkami i dodajemy sok z limonki, miód oraz rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy i rozkładamy równomiernie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy dłonią lub dużą łyżką. Odstawiamy do lodówki do momentu aż zrobimy masę serową.
Krok 1 - SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU foto
2
masa serowa:
Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki masy serowej: przemielony ser, krem pistacjowy (użyłam gotowego ze słoiczka), cukier, mąka ziemniaczana, jajka, starty na drobnej tarce imbir (kolejność bez znaczenia) i miksujemy do połączenia wszystkich składników, ale niezbyt długo, aby nie napowietrzyć za bardzo masy.
Krok 2 - SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU foto
3
Masę serowa przelewamy na spód z ciastek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 25 minut (sernik może być jeszcze lekko mazisty, musi ostygnąć i odstać najlepiej cała noc) Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 3 - SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU foto
4
polewa:
250 g sera miksujemy z cukrem pudrem i pastą pistacjową. Smarujemy nią wierzch zimnego sernika, dekorujemy pistacjami. Odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 4 - SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.11.2015 11:04
podoba mi się
VioletoweKucharzenie 02.04.2015 12:27
oj musi on smakować rewelacyjnie:-)
Triss 02.04.2015 11:34
apetyczny serniczek. :)
monikaT83 01.04.2015 21:27
kremu takiego jeszcze nie widziałam ,ale sernik to istna bajka! pyyyyyyyysznie!
Wiktoria29 01.04.2015 21:09
pistacje użyte do dekoracji były niesolone i nie prażone
IKrakowianka 01.04.2015 19:40
rewelacyjny!
Edith85 01.04.2015 19:27
brzmi pysznie :)
wyattearp 01.04.2015 19:01
smacznie wygląda
caralajna 01.04.2015 18:50
intrygująco pyszny, krem pistacjowy muszę odnaleźć na półkach sklepowych bo mnie zaciekawił
Monika-twin 01.04.2015 18:30
Wyglada pysznie.
Kolorowa 01.04.2015 17:43
Pistacje były prażone ? Nie widzę w składzie.
agnieszka214 01.04.2015 17:29
juz mi ślinka cieknie mnima
Renata9 01.04.2015 17:20
Bardzo pyszny serniczek
Michał2 01.04.2015 16:54
bardzo smaczne
Małgorzata Pin 01.04.2015 16:21
Apetyczne i pyszne ciacho.
IZABELA29 01.04.2015 16:18
apetyczny serniczek kiedyś pewnie taki zrobie
Stenka 01.04.2015 16:11
Aż ślinka leci
norweska20 01.04.2015 15:44
oczy same by jadły.....
Beatris 01.04.2015 15:24
Wygląda niezwykle smakowicie:)
Anna169Hosz 01.04.2015 15:24
Zapowiada się pysznie!
agogo2 01.04.2015 14:54
swietny serniczek
bietka 01.04.2015 14:40
ciekawa jestem jego smaku
Ewelina1991 01.04.2015 14:39
fajny serniczek
Justi2401 01.04.2015 14:33
Pięknie wygląda :)
V_kuchareczka 01.04.2015 14:27
musi być przepyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak