Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik piernikowy w biszkopcie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuki
budyń czekoladowy 1 sztuka
mąka tortowa 5 łyzek
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier 5 łyzek
budyń śmietankowy 3 sztuki
margaryna 25 dag
cukier 0,75 szkalnki
jajko 6 sztuk
polewa czekoladowa 1 sztuka
twaróg 1 (mielony)
pierniczki 1 w czekoladzie

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik piernikowy w biszkopcie

Kroki postępowania

1
Najpierw pieczemy biszkopta .Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy dodając szczyptę soli, jak dobrze ubite wsypujemy po łyżce cukru, dalej ubijamy, następnie po jednym żółtku nie przestajemy ubijać. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia mieszamy za sobą i przesiewamy do masy jajecznej, wszystko razem delikatnie mieszamy.
Krok 1 - Sernik piernikowy w biszkopcie foto
2
Całość wylewamy na blaszkę (38x27) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40 min. w 180 st. C Gdy ostygnie przecinamy na pół.
Krok 2 - Sernik piernikowy w biszkopcie foto
3
Masa serowa: Przygotować odpowiedniej wielkości rondel, (wystarczy 2 i 1/2 l) W dwóch łyżkach sera i 100 ml mleka rozpuścić budynie ,resztę sera i Kasię przełożyć do rondla, podgrzewać na małym ogniu, dodać jajka i cukier, jak już się wszystko ładnie połączy wlać rozmieszany budyń, mieszać często aby się nie przypaliło, od zagotowania z dwie minuty.
Krok 3 - Sernik piernikowy w biszkopcie foto
4
Masę serową studzimy, następnie przelewamy na pierwszą część biszkopta, do masy "wciskamy" pierniki ( najlepsze różne kształty, wtedy ciasto ładnie wygląda w przekroju) , dociskamy tak aby wypłynął spomiędzy nich ser i by były nim przykryte.
Krok 4 - Sernik piernikowy w biszkopcie foto
5
Dociskamy drugą częścią biszkopta, Na wierzch robimy polewę, lub tak jak w moim przypadku, smarujemy gotową masą z puszki:)
Krok 5 - Sernik piernikowy w biszkopcie foto
6
Po całkowitym wystudzeniu placka, wsadzamy go lodówki. Najlepszy na drugi dzień. Smacznego:)
Krok 6 - Sernik piernikowy w biszkopcie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 06.11.2012 07:32
wygląda bajecznie :)
miroslawa 06.11.2012 04:36
fantastyczny przepis
aisoglam 06.11.2012 00:13
Świetny przepis!!!
Henryka2 06.11.2012 00:07
Bardzo efektowny.
treonina 05.11.2012 23:29
sporo roboty ale efekt świetny!
emeslive 05.11.2012 21:44
Ciekawy pomysł, wygląda bardzo smakowicie!
angelika14 05.11.2012 21:42
smakowicie wygląda
ziutula
ziutula 05.11.2012 21:37
ale korzenne przysmaki w serniku..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak