Sernik piegusek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    3 szklanki
  • margaryna

    25 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • żółtka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

masa serowa

  • biały ser

    1 kg w wiaderku
  • margaryna

    25 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • mak

    3/4 szklanki

Dodatkowo

  • brzoskwinie

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik piegusek foto
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek, zagnieść szybko ciasto. 3/4 całego ciasta zawinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki, resztę ciasta włożyć do zamrażalnika.

Masa serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie cały czas ucierając dodać jajka i porcjami ser na koniec do masy serowej dodać proszek budyniowy i suchy mak, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Sernik piegusek foto
Formę ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą na dnie wyłożyć rozwałkowane ciasto z lodówki na nim wylać całą masę serowa
Krok 3 - Sernik piegusek foto
po wierzchu posypać pokrojonymi brzoskwiniami ( ja miałam świeże brzoskwinie więc najpierw musiałam je obrać ze skórki)
Krok 4 - Sernik piegusek foto
Ciasto które było w zamrażalniku zetrzeć na grubych oczkach tarki prosto na wierzch ciasta.
Piec w temp. 180st około 60 minut po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut w uchylonym piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 10.12.2016 15:15
ale piekności, mniam
Ela15 08.09.2015 08:34
ładnie wygląda
Poison1988 01.09.2015 08:10
wygląda wybornie :)
Iwusia 31.08.2015 22:55
fajny piegowaty serniczek
Renata9 31.08.2015 21:07
Bardzo smaczny serniczek :-)
Mama niejadka 31.08.2015 20:45
Super połączenie
misia53 31.08.2015 20:45
haha... takiego serniczka jeszcze nie jadłam , super pomysłowo!
Wiktoria29 31.08.2015 20:33
super pomysł
Renataj 31.08.2015 20:12
Pomysłowe i apetyczne - zaskakujące jak to dodatek zwykłego maku może zmienić tradycyjny sernik:)
Ada-Gaba 31.08.2015 19:22
fajny serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat