Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik Oreo

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

ciasteczka typu Oreo 180 g
masło 50g

masa

jogurt naturalny 180 g
serek mascarpone 250 g
cukier puder 1/4 szkl
śmietana 30% 200 ml
ciasteczka typu Oreo 180 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki
woda 50 ml

polewa

gorzka czekolada 80 g
śmietana 30% 50 ml
ciasteczka typu Oreo 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Oreo

Spód:
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, przestudzić. Ciasteczka rozkruszyć blenderem lub malakserem. Połączyć z masłem i wysypać na blaszkę, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Masa:
Jogurt i serek mascarpone wyjąć wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Do miski przesiać cukier puder, dodać jogurt i ser mascarpone, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
Po tym czasie przełożyć ją do garnka i podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, ale nie doprowadzając do wrzenia. Delikatnie przestudzić i dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać do połączenia się składników, zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i miksować na średnich obrotach.
Śmietankę ubić na sztywno i dodać również do masy serowej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Na koniec dodać przepołowione ciastka i jeszcze raz przemieszać. Masę wylać na spód ciasteczkowy.
Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Polewa:
Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Po minucie wymieszać do połączenia się składników. Schłodzoną polewę wylać na sernik. Ozdobić ciastkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak