Sernik Oreo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • ciasteczka typu Oreo

    180 g
  • masło

    50g

masa

  • jogurt naturalny

    180 g
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    1/4 szkl
  • śmietana 30%

    200 ml
  • ciasteczka typu Oreo

    180 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2,5 łyżeczki
  • woda

    50 ml

polewa

  • gorzka czekolada

    80 g
  • śmietana 30%

    50 ml
  • ciasteczka typu Oreo

    8 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód:
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, przestudzić. Ciasteczka rozkruszyć blenderem lub malakserem. Połączyć z masłem i wysypać na blaszkę, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Masa:
Jogurt i serek mascarpone wyjąć wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Do miski przesiać cukier puder, dodać jogurt i ser mascarpone, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
Po tym czasie przełożyć ją do garnka i podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, ale nie doprowadzając do wrzenia. Delikatnie przestudzić i dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać do połączenia się składników, zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i miksować na średnich obrotach.
Śmietankę ubić na sztywno i dodać również do masy serowej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Na koniec dodać przepołowione ciastka i jeszcze raz przemieszać. Masę wylać na spód ciasteczkowy.
Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Polewa:
Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Po minucie wymieszać do połączenia się składników. Schłodzoną polewę wylać na sernik. Ozdobić ciastkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat