Sernik oliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    200 gram
  • żółtko

    1 sztuka
  • cukier puder

    2 łyżka
  • masło

    175 gram

Masa serowa

  • ser biały

    1 kilogram
  • oliwki zielone

    300 gram
  • migdały

    200 gram
  • jajka

    5 sztuka
  • żółtka

    2 sztuka
  • cukier

    300 gram
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    36 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier puder i zagniatamy szybko :) Wstawiamy na chwilę do lodówki. Po tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy kruche ciasto na spód tortownicy. Do miski przekładamy ser, cukier i zblendowane oliwki, migdały i dokładnie miksujemy. Wbijamy po 1 jajku, cały czas mieszając, na koniec mieszamy z mąką i aromatem. Wylewamy na kruchy spód i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w 160 przez kolejną godzinę. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat