Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik oliwkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 200 gram
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 2 łyżka
masło 175 gram

Masa serowa

ser biały 1 kilogram
oliwki zielone 300 gram
migdały 200 gram
jajko 5 sztuka
żółtko jajek 2 sztuka
cukier 300 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczka
mąka ziemniaczana 36 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik oliwkowy

Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier puder i zagniatamy szybko :) Wstawiamy na chwilę do lodówki. Po tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy kruche ciasto na spód tortownicy. Do miski przekładamy ser, cukier i zblendowane oliwki, migdały i dokładnie miksujemy. Wbijamy po 1 jajku, cały czas mieszając, na koniec mieszamy z mąką i aromatem. Wylewamy na kruchy spód i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w 160 przez kolejną godzinę. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak