Przepis i sposób przygotowania na: Sernik nowojorski z frużeliną jagodową
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczone masło, 1 szkl. mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, zmiksować i wyłozyć ciastem dno, oraz boki tortownicy.
Przygotowanie masy serowej: W misie robota zmiksować ser z wiaderka z białym cukrem, cukrem waniliowym, oraz 3 łyżkami mąki ziemniaczanej . Dodawać stopniowo po 1 jajku i po trochę śmietanki kremówki, cały czas miksując na najmniejszych obrotach.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Na koniec do masy serowej dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz zmiksować aż tłuszcz się wchłonie.
Przełożyć masę serową na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię masy serowej.
Przygotowanie polewy śmietankowej:
Wymieszać śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym za pomocą trzepaczki na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Piec sernik po około 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 50 minut.
Wyłożyć polewę śmietankową na gorący sernik i równomiernie ją rozprowadzić. Wstawić formę z sernikiem ponownie do piekarnika i piec jeszcze 15 minut. Zostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku na ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika, obkroić nożem wokół brzegów formy, posypać płatkami czekoladowymi, które mają się delikatnie rozpuścić na powierzchni sernika i odstawić sernik, aby ostygł. Wstawić formę z sernikiem do lodówki najlepiej całą noc. Przed podaniem zdjąć brzegi tortownicy, polać sernik frużeliną jagodową i pokroić sernik na porcje rozkładając na talerzyk.