Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik nowojorski z frużeliną jagodową

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód sernika

masło 125 g
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 3 szt.
mąka pszenna 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa serowa

ser biały 1 kg
jajko 4 szt.
masło 50 g
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier 3/4 szkl.
śmietana 30% 100 ml

Polewa na wierzch sernika

śmietana 18 proc 1 szkl.
cukier 1/4 szkl.
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Porada

Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi swoje odstać aby mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik nowojorski z frużeliną jagodową

Przygotowanie kruchego ciasta:
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczone masło, 1 szkl. mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, zmiksować i wyłozyć ciastem dno, oraz boki tortownicy.
Przygotowanie masy serowej: W misie robota zmiksować ser z wiaderka z białym cukrem, cukrem waniliowym, oraz 3 łyżkami mąki ziemniaczanej . Dodawać stopniowo po 1 jajku i po trochę śmietanki kremówki, cały czas miksując na najmniejszych obrotach.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Na koniec do masy serowej dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz zmiksować aż tłuszcz się wchłonie.
Przełożyć masę serową na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię masy serowej.
Przygotowanie polewy śmietankowej:
Wymieszać śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym za pomocą trzepaczki na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Piec sernik po około 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 50 minut.
Wyłożyć polewę śmietankową na gorący sernik i równomiernie ją rozprowadzić. Wstawić formę z sernikiem ponownie do piekarnika i piec jeszcze 15 minut. Zostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku na ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika, obkroić nożem wokół brzegów formy, posypać płatkami czekoladowymi, które mają się delikatnie rozpuścić na powierzchni sernika i odstawić sernik, aby ostygł. Wstawić formę z sernikiem do lodówki najlepiej całą noc. Przed podaniem zdjąć brzegi tortownicy, polać sernik frużeliną jagodową i pokroić sernik na porcje rozkładając na talerzyk.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.09.2014 22:23
do wypróbowania
norweska20 02.09.2014 11:33
wygląda bardzo kusząco
Kejti 31.08.2014 00:13
Uwielbiam serniki :-)
wedith1 29.08.2014 14:20
Cudownie wygląda! Uwielbiam serniki!
xjustynka89x 29.08.2014 12:32
mmm, uwielbiam serniki, a taki z chęcią bym zjadła :)
Wiktoria29 29.08.2014 08:53
wygląda na smaczny
Krystyna32 29.08.2014 08:08
wygląda pysznie
kasiaw 28.08.2014 21:24
Prezentuje się wyśmienicie
BernadettaP 28.08.2014 20:50
Jolu, porywam kawałeczek :)
Wiesława1 28.08.2014 20:47
Wyglada przepysznie
Gracer 28.08.2014 20:44
rewelacja wygląda jak bajka
Janina 28.08.2014 20:36
Pyszny serniczek;)
halina17 28.08.2014 20:19
Smacznie wygląda sernik.
Mira85 28.08.2014 20:02
świetnie wyszedł
Renataj 28.08.2014 19:58
Najlepiej sernik odstawić na noc do lodówki - dobry żart , rankiem z lodówki wyjęła bym pustą blaszkę:) Bardzo apetyczny.
Lidzia 28.08.2014 19:41
Po prostu pyszny.
noninka77 28.08.2014 19:07
Wspaniały:-)
Krzysztof15 28.08.2014 18:53
pyszny serniczek
Katarzyna34 28.08.2014 18:43
smakowity serniczek
Beatris 28.08.2014 18:30
Wspaniały serniczek:)
karolina1869 28.08.2014 18:15
uwielbiam serniki
Katarzyna59 28.08.2014 17:59
bardzo dobry
Marta Ryżek-Kalkowska 28.08.2014 17:16
Jejku jaki apetyczny!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak