Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik nowojorski na maślanych herbatnikach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na sernik nowojorski to jedna z wielu sernikowych kombinacji. Znany pod nazwą New York Cheesecake podbija podniebienia wszystkich, którzy choć raz go zakosztują. Sprawdźcie przepis i przygotujcie przepis na ciasto w nowojorskim stylu!

Składniki:

Spód

herbatniki 15 dag
masło 80 g

Masa serowa

twaróg 1 kg
cukier 250 g
mąka pszenna 3 łyżki
jajko 3 szt
śmietana 18 proc 200 g
skórka z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik nowojorski na maślanych herbatnikach

Sernik nowojorski to jedna z sernikowych wariacji, która z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom klasycznego sernika. Przepis na sernik nowojorski jest bardzo prosty, jednak należy pamiętać o kilku rzeczach. Sernik nowojorski charakteryzuje się bardzo gładką konsystencją, dlatego ser wykorzystany do jego przygotowania musi być bardzo dobrze zmielony (2 lub 3-krotnie). Jeśli nie posiadacie maszynki do mielenia, innym rozwiązaniem jest użycie serka kanapkowego o śmietankowym lub naturalnym smaku. W przepisie na sernik nowojorski nie może zabraknąć dodatku herbatników i masła, koniecznych do przygotowania sernikowego spodu. 

Sprawdźcie dokładny przepis na sernik nowojorski: 

Spód: 

1. Herbatniki pokruszyć i zmiksować blenderem.

2. Masło roztopić, ostudzić i dodać do herbatników.

3. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:

1. Ser zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do sera dodać cukier, jajka, mąkę, śmietanę, skórkę z cytryn i wszystko dokładnie zmiksować aż do połączenia się składników. Masę serową wylać na spód z ciastek.

2. Spód i boki tortownicy wyłożyć podwójnie złożoną folią aluminiową, wypuszczając sporo folii na zewnątrz i zawinąć na samej górze tortownicy lekko do środka.

3. Tortownicę wstawić do większej blachy i powoli nalewać wrzątek do połowy wysokości blachy.

4. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 45 minut w 180 C następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze 30 minut. Podczas pieczenia wierzch przykryć folią aby się nie spiekł.

5. Po upieczeniu studzić przy uchylonym piekarniku. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie sernika nowojorskiego to również pieczenie go z dodatkową tortownicą wypełnioną gorącą wodą. Dzięki temu, woda w niej będzie parować, gwarantując że ciasto będzie elastyczne i sprężyste. Pieczenie sernika nowojorskiego wymaga cierpliwości, ale gwarantuję Wam że się opłaca. Jego smak i konsystencja zachwycą każdego łasucha! Sernik nowojorski możecie podawać z dodatkiem owoców, sosem malinowym czy płynną czekoladą. Sam przepis na sernik nowojorski możecie modyfikować, ale pamiętajcie tylko, by nie przekombinować! 

Przepisy na inne pyszne serniki znajdziecie w serwisie Doradca Smaku:

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym spodzie

Sernik z białą czekoladą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 29.06.2017 22:21
wspaniały !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Renata9 29.06.2017 21:58
Smaczne ciacho
Bernadeta1 29.06.2017 20:54
uwielbiam wszystkie serniki i ten na pewno też bardzo by mi smakował
cukiereczek 29.06.2017 20:35
ja również kocham serniki
IKrakowianka 29.06.2017 20:33
uwielbiam wszystkie serniki! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak