Sernik nowojorski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • herbatniki

    15 dag
  • masło

    80 g

Masa serowa

  • twaróg

    1 kg
  • cukier

    250 g
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • jajko

    3 szt
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • skórka z cytryny

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Herbatniki pokruszyć i zmiksować blenderem. Masło roztopić, ostudzić i dodać do herbatników. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ser zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do sera dodać cukier, jajka, mąkę, śmietanę , skórkę z cytryn i wszystko dokładnie zmiksować aż do połączenia się składników. Masę serową wylać na spód z ciastek. Spód i boki tortownicy wyłożyć podwójnie złożoną folią aluminiową, wypuszczając sporo folii na zewnątrz i zawinąć na samej górze tortownicy lekko do środka. Tortownicę wstawić do większej blachy i powoli nalewać wrzątek do połowy wysokości blachy. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 45 minut w 180 C następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze 30 minut. Podczas pieczenia wierzch przykryć folią aby się nie spiekł. Po upieczeniu studzić przy uchylonym piekarniku. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 29.06.2017 22:21
wspaniały !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Renata9 29.06.2017 21:58
Smaczne ciacho
Bernadeta1 29.06.2017 20:54
uwielbiam wszystkie serniki i ten na pewno też bardzo by mi smakował
cukiereczek 29.06.2017 20:35
ja również kocham serniki
IKrakowianka 29.06.2017 20:33
uwielbiam wszystkie serniki! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat