Przepis i sposób przygotowania na: Sernik nowojorski na maślanych herbatnikach
Sernik nowojorski to jedna z sernikowych wariacji, która z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom klasycznego sernika. Przepis na sernik nowojorski jest bardzo prosty, jednak należy pamiętać o kilku rzeczach. Sernik nowojorski charakteryzuje się bardzo gładką konsystencją, dlatego ser wykorzystany do jego przygotowania musi być bardzo dobrze zmielony (2 lub 3-krotnie). Jeśli nie posiadacie maszynki do mielenia, innym rozwiązaniem jest użycie serka kanapkowego o śmietankowym lub naturalnym smaku. W przepisie na sernik nowojorski nie może zabraknąć dodatku herbatników i masła, koniecznych do przygotowania sernikowego spodu.
Sprawdźcie dokładny przepis na sernik nowojorski:
Spód:
1. Herbatniki pokruszyć i zmiksować blenderem.
2. Masło roztopić, ostudzić i dodać do herbatników.
3. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
1. Ser zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do sera dodać cukier, jajka, mąkę, śmietanę, skórkę z cytryn i wszystko dokładnie zmiksować aż do połączenia się składników. Masę serową wylać na spód z ciastek.
2. Spód i boki tortownicy wyłożyć podwójnie złożoną folią aluminiową, wypuszczając sporo folii na zewnątrz i zawinąć na samej górze tortownicy lekko do środka.
3. Tortownicę wstawić do większej blachy i powoli nalewać wrzątek do połowy wysokości blachy.
4. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 45 minut w 180 C następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze 30 minut. Podczas pieczenia wierzch przykryć folią aby się nie spiekł.
5. Po upieczeniu studzić przy uchylonym piekarniku. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.