Sernik nowojorski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na spód

  • herbatniki

    250 g
  • margaryna

    150-180 g

Ciasto

  • ser na sernik

    1400 g
  • cukier

    250 g
  • mąka pszenna

    64 g
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • jajka

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tortownicę (o średnicy 26cm) owinąć (od zewnętrznej strony) parokrotnie i szczelnie w folię aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej).
Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć lub zrobić to blenderem).
90g masła (lub margaryny) roztopić.
Rozkruszone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć do tortownicy. Wstawić na 30min. (lub dłużej) do lodówki.
ozgrzać piekarnik do 180°C.
Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Nie trzeba miksować długo, tylko do połączenia składników.
Zagotować dużą ilość wody.
Masę wylać na spód. Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Piec 45min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30min. (Podczas pieczenia przykryłam sernik z góry folią aluminiową, aby pozostał biały). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem. Ciasto powinno być na środku ścięte).
Sernik pozostawić na 1 godz. w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kolejno wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić na noc do lodówki.
Laveheart
Serniki należą do ciast, które są dobre na następny dzień. One po prostu muszą odpowiednią ilość czasu poświęcić na ''dojrzewanie''... Aby sernik wyszedł trzeba stosować się do tego co pisze w przepisie, inaczej nie wyjdzie taki jak powinien.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 04.01.2016 14:19
wow ale super!!
gosia1988 04.01.2016 13:42
super sernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat