Przepis i sposób przygotowania na: Sernik nowojorski
Ciasteczka rozdrobnić na piasek np.za pomocą blendera i wymieszać dobrze z roztopionym masłem.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy (tortownicę należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia) Tak przygotowany spód ciasta wstawić na 30 min do lodówki.
2)Ser:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy aż się dobrze połączą (nie wolno zbyt dłubo miksować,tylko do połączenia się składników) Ser wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tzn:formę z sernikiem wstawiamy do drugiej,większej formy do której wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości.Aby woda nie dostała się do sernika należy wcześniej formę z sernikiem owinąć folią do żywności 2-3 razy i dopiero wtedy wstawić do wody.
Tak przygotowany sernik wstawiamy do nagrzanego piecyka (180°C) i pieczemy 10 min następnie zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy jeszcze około 35min,ja piekłam ciut dłużej ponieważ należy piec sernik aż cała powierzchnia sernika będzie ścięta,sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika.
Po upieczeniu sernik zostawiamy w wyłączonym piecyku i wyjmujemy dopiero po godzinie (podczas studzenia zostawiamy piecyk z uchylonymi drziczkami)
3)masa śmietanowa:
Wszystkie składniki wkładamy do misy i mieszamy do głatkości następnie wykładamy na ostudzony sernik,wyrównujemy i chłodzimy przez 12 godzin w lodówce.