Sernik New York

Sernik New York

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek

    1 kg
  • cukier drobny

    250 g
  • jajka

    4 szt
  • kwaśna śmietana

    200 ml
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • ekstrat z wanilii

    1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana

    220 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • ciastka

    250 g
  • masło

    125 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

*do spodu używam ciasteczek digestive, można je zastąpić herbatnikami maślanymi
UWAGA! DO PRZEPISU ORYGINALNIE UŻYWAM SERKA TYPU PHILADELPHIA:
serek Philadelphia można zastąpić innym tego typu, albo tłustym twarogiem minimum 2 krotnie zmielonym lub tłustym twarogiem śmietankowym

Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.

Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Całą formę dokładnie uszczelnić folią aluminiową ( ułożyć kilka pasków foli, tak aby wystawały poza tortownicę, zawinąć i docisnąć na zewnętrznych brzegach formy).

Ciastka rozdrobnić za pomocą malaksera lub tłuczka na proszek, wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180°C lub 160°C (termoobieg). Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować, jednak nie za długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na przygotowany spód. Delikatnie stuknąć formą o blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać masę. Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia lub blachy do pieczenia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec przez 75 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika studzić przez 15-20 minut. Wyjąć sernik, piekarnik nastawić ponownie na tą samą temperaturę pieczenia. Cukier puder rozpuśćić w soku z cytryny, połączyć ze śmietaną. Wylać polewę na sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i całkowicie ostudzić. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

hastalavista

06.06.2017 22:31
moje ulubione ciasto :)

Beatris

07.12.2016 09:40
Wspaniały serniczek :)

Ada-Gaba

27.09.2014 22:18
zapowiada się pyszny sernik

Kejti

11.03.2014 21:23
Uwielbiam serniki.Ten prezentuje się rewelacyjnie :-)

Gary Michy

11.03.2014 19:23
@dwa pokoje z kuchnią : tak, śmietana jest wpisana 2 razy: pierwsza porcja idzie do masy sernika, druga na polewę śmietanową.

dwa pokoje z kuchnią

05.03.2014 20:30
kwaśna śmietana miała być dwa razy wpisana? (pytam, ponieważ podoba mi się przepis i chciałam go wykorzystać)

Aleksandraa

05.03.2014 20:09
brzmi świetnie chętnie bym go skosztowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat