Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik New York

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek 1 kg
cukier drobny 250 g
jajko 4 szt
kwaśna śmietana 200 ml
sok z cytryny 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
ekstrat z wanilii 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 220 ml
cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
ciastka 250 g
masło 125 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik New York

*do spodu używam ciasteczek digestive, można je zastąpić herbatnikami maślanymi
UWAGA! DO PRZEPISU ORYGINALNIE UŻYWAM SERKA TYPU PHILADELPHIA:
serek Philadelphia można zastąpić innym tego typu, albo tłustym twarogiem minimum 2 krotnie zmielonym lub tłustym twarogiem śmietankowym

Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.

Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Całą formę dokładnie uszczelnić folią aluminiową ( ułożyć kilka pasków foli, tak aby wystawały poza tortownicę, zawinąć i docisnąć na zewnętrznych brzegach formy).

Ciastka rozdrobnić za pomocą malaksera lub tłuczka na proszek, wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180°C lub 160°C (termoobieg). Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować, jednak nie za długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na przygotowany spód. Delikatnie stuknąć formą o blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać masę. Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia lub blachy do pieczenia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec przez 75 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika studzić przez 15-20 minut. Wyjąć sernik, piekarnik nastawić ponownie na tą samą temperaturę pieczenia. Cukier puder rozpuśćić w soku z cytryny, połączyć ze śmietaną. Wylać polewę na sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i całkowicie ostudzić. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hastalavista 06.06.2017 22:31
moje ulubione ciasto :)
Beatris 07.12.2016 09:40
Wspaniały serniczek :)
Ada-Gaba 27.09.2014 22:18
zapowiada się pyszny sernik
Kejti 11.03.2014 21:23
Uwielbiam serniki.Ten prezentuje się rewelacyjnie :-)
Gary Michy 11.03.2014 19:23
@dwa pokoje z kuchnią : tak, śmietana jest wpisana 2 razy: pierwsza porcja idzie do masy sernika, druga na polewę śmietanową.
dwa pokoje z kuchnią 05.03.2014 20:30
kwaśna śmietana miała być dwa razy wpisana? (pytam, ponieważ podoba mi się przepis i chciałam go wykorzystać)
Aleksandraa 05.03.2014 20:09
brzmi świetnie chętnie bym go skosztowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak