Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dolna masa

ser 1 kg waniliowy w wiaderku
śmietana 12% 400 g gęsta
galaretka wiśniowa 1 op
galaretka pomarańczowa 1 op
gorąca woda 1 szk

górna wartstwa

galaretka 2 op przezroczysta winogronowa
gorąca woda 750 ml
mięta 1 garstka świeża
borówka amerykańska 1 szk

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno Zewy

Galaretkę wiśniową i pomarańczową dokładnie wymieszać w szkalnce wody.
Ser i śmietanę zmiksować a potem wlać do tej mieszanki chłodną galaretkę i wymieszać mikserem na najwyższych obrotach.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami i wylać na nie masę.
Tortownicę wstawić do lodówki.
Gdy masa się ścina wymieszać przezroczyste galaretki i schłodzić.
Można zostawić do lekkiego stężenia.
Gdy masa w tortownicy się zetnie wyłożyć na nią miętę i borówki i zalać wszystko galaretką.
Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Podawać gdy przezroczysta galaretka się zetnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 28.08.2017 17:28
uwielbiam takie serniczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak