Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z żurawiną i owocami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 gram
Biszkopty 100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
twaróg 400 gram
śmietana 30% 250 gram
cukier puder 1 łyżka
żurawina suszona 80 gram
owoce 250 gram
czekolada w płatkach 2 łyżki

Porada

Najlepiej pozostawić sernik w lodówce na całą noc, aby dobrze stężał.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z żurawiną i owocami

Masło roztopić i przestudzić.
Biszkopty pokruszyć i wymieszać z masłem, powinny przypominać konsystencją mokry piasek.
Wyłożyć bardzo dokładnie dno tortownicy i odstawić do lodówki na około pół godziny.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z twarogiem.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dodać 1 łyżkę masy serowej, wymieszać.
Tak przygotowaną żelatynę ostrożnie wlewać do masy serowej, ciągle miksując a średnich obrotach.
Dodać żurawinę, wymieszać całość łyżką i wylać na spód biszkoptów.
Wierzch posypać płatkami czekolady i obfitą warstwą owoców.
Odstawić do lodówki, aby sernik stężał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 14.07.2014 20:34
pyszny sernik
Wiktoria29 14.07.2014 16:07
pyszny musi być
Adamorek 14.07.2014 14:03
naturalne piękno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak