Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z żurawiną i musem dyniowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 6 łyżek
skórka z cytryny 1 sztuka
sok z cytryny 2 łyżki
amaretto 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
galaretka owoce leśne 1 sztuka
mus dyniowy
dynia 415 gram ( po odpestkownaniu i obran
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
biszkopty okrągłe 100 gram
żurawina
jogurt grecki 200 gram
serek homogenizowany 400 (naturalny)
ser ricotta 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z żurawiną i musem dyniowym

Tortownica 22cm
Mus z dyni: Dynię umyć i pokroić w duża kostkę. Przełożyć do garnka i zalać 1/2 szklanki wody. Przykryć i dusić aż dynia będzie miękka. Gdy to nastąpi, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynów. Następnie zdjąć z ognia garnek, dodać proszek żelatyny i galaretki, porządnie wymieszać. Dodać gałkę i znów wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Masa serowa: Żurawinę przełożyć do miseczki z wrzątkiem wymieszanym z amaretto i odłożyć na około 20 minut. Potem odcedzić i osuszyć. Galaretkę leśne owoce rozpuścić w 200 ml wody i przelać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia. Do miski przełożyć serek, ricottę oraz jogurt, Wymieszać. Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać ( można ręcznie).W 1/4 szklanki gorącej rozpuścić żelatynę i wlać ją do masy i dobrze wymieszać. Do masy serowej dodać przygotowaną żurawinę.
Wykonanie:Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać połowę masy serowej. Na masę wyłożyć pokrojoną w kostkę galaretkę i zalać resztą masy serowej. Odłożyć na około 30 minut do lekkiego stężenia. Następnie przygotowaną dynię zmiksować i delikatnie wylać na wierzch sernika. Odłożyć do całkowitego stężenia. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 30.11.2013 17:51
Dobre ciasto.
Pomocnik 30.11.2013 14:58
pyszny sernik
Mniam 30.11.2013 11:35
O! to coś dla mnie. Moje ostatnio ulubione połączenie żurawiny i dyni-pycha!
Wiesława1 30.11.2013 07:53
sernik palce lizać
Lis 29.11.2013 22:17
Po prostu pych taki sernik:)
monikaT83 29.11.2013 21:53
ślicznie dziękuję:) serdecznie polecam:)
V_kuchareczka 29.11.2013 21:48
musi być pyszny
wojtus19 29.11.2013 21:22
Pychotka mniam
malaczarna23 29.11.2013 21:20
wspaniały deser:)
Jusiaa 29.11.2013 21:12
Uwielbiam sernik na zimno, a ten wygląda bardzo apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak