Sernik na zimno z truskawkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Truskawkowy sernik na zimno z galaretką na herbatnikach to nasz jeden z ulubionych deserów na upalne lato.........SMACZNEGO!!!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    150 dag
  • ser na sernik

    1 kilogram
  • cukier puder

    4 łyżki
  • żelatyna deserowa

    5 łyżeczek
  • gorąca woda

    0.7 szklanki
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowanie
  • woda gorąca

    450 mililitrów
  • truskawki świeże

    60 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Sernik na zimno z truskawkami foto
Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać kawałki herbatników, herbatników nie trzeba nawilżać gdyż z sernika wilgoć wchłoną.

Galaretkę pomarańczową wymieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia i do lekkiego stężenia.

Żelatynę wymieszać z gorącą wodą, mieszamy i zostawić do wystudzenia.
Krok 2 - Sernik na zimno z truskawkami foto

Twaróg sernikowy z wiaderka mikserem na najwyższych obrotach utrzeć z cukrem pudrem. Pomału wlać ostudzoną żelatynę w trakcie ucierania na średnich obrotach.

Zimną śmietanę ubić na sztywno (najlepiej śmietanę ubić zaraz przed miksowaniem masy serowej z żelatyną i od razu śmietanę dajemy do masy z żelatyną) i dodać do masy serowej miksując na małych obrotach, na herbatniki wyłożyć masę serową, łyżką wyrównać wierzch sernika.

Krok 3 - Sernik na zimno z truskawkami foto
Duże, umyte, osuszone truskawki przekroić wzdłuż na plastry i wkładać do sernika pionowo, schować do lodówki.
Krok 4 - Sernik na zimno z truskawkami foto
Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na sernik, na kilka godzin schować do lodówki, przed podaniem usunąć obręcz tortownicy i delikatnie wyciągnąć spod sernika papier do pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat