Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z serem ricotta i białą czekoladą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser ricotta 400 g
jajko 2 małe
biała czekolada 100 g
galaretka cytrynowa 1 op.
mleko 3,2% 1/2 szkl.
cukier puder do smaku

Porada

Do przygotowania sernika można użyć nieco więcej sera ricotta (np. 500 g) oraz całą szklankę mleka, co spowoduje, że całość po zastygnięciu będzie nieco lżejsza.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z serem ricotta i białą czekoladą

Galaretkę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Rozpuścić w mikrofalówce.
Jajka ubić na puszystą masę z niewielką ilością cukru pudru, stopniowo dodawać ser ricotta na zmianę z rozpuszczoną białą czekoladą i galaretką, stale miksując.
Masę spróbować i ew. dosłodzić ostrożnie.
Sernik nałożyć do przygotowanych salaterek lub szklaneczek i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem posypać utartą czekoladą mleczną, gorzką albo deserową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 06.09.2016 21:13
obłędny sernik
ben-ka 06.09.2016 10:11
Chętnie bym się poczęstowała.
tomek18 06.09.2016 09:12
rewelacyjny deser
Konczi 05.09.2016 19:20
To musi być przepyszne !!! Wygląda kusząco :)
Czyki 05.09.2016 19:15
Wspaniale wygląda i pewnie tak też smakuje:)
Renata9 05.09.2016 19:14
Smaczny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak