Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z sera białego
Na samym początku masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Ser biały mielimy dwukrotnie, aby była idealnie gładka masa serowa.
Do naczynia wlewamy mleko i dodajemy do niego żelatynę. Wstawiamy na mały palnik i lekko podgrzewamy tak by żelatyna się rozpuściła. Potem odstawiamy żelatynę do ostygnięcia.
Biały ser ucieramy ze śmietaną na gładką masę. Do masy wlewamy mleko z żelatyną i łączymy składniki.
Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na palnik. Woda ma się zagotować. Oddzielamy białka od żółtek. Do naczynia wsypujemy cukier i dodajemy do niego żółtka. Miskę kładziemy na gotującym się garnku z wodą. Składniki ubijamy nad parą na puszystą masę. Nie przestajemy ubijać - do masy jajecznej powoli wlewamy masło i dalej ubijamy.Miskę z masą musimy odstawić do ostygnięcia.
Do utartego sera wlewamy powoli masę jajeczną i miksujemy powoli składniki. Powstała masę przekładamy na 10-15 minut do lodówki ale kontrolujemy ją by nie stężała. Następnie w wodzie według przepisu na opakowaniu robimy galaretkę także odstawiamy potem żeby wystudziła się.
Kolejnym krokiem jest układanie herbatników na blaszce, potem wyłożenia na nie herbatników, a potem zalewamy galaretką. Ciasto powinno stać około 5 godzin w lodówce.