Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z sera białego
Sernik na zimno z twarogu to alternatywa dla tradycyjnego sernika pieczonego. To deser, który świetnie sprawdzi się w upalne dni, kiedy pieczenie nie jest tym co bardzo chcemy robić. Sernik na zimno z twarogu przygotowuje się równie szybko jak sernik tradycyjny. W tym przepisie ser twarogowy wzbogacony jest dodatkiem mleka i śmietany co sprawia, że nabiera on wyjątkowej kremowości! Idealnym przełamaniem dla kremowej struktury tej masy jest kruchy spód, który przygotujecie z gotowych już herbatników. By nadać ciastu bardziej maślanego smaku możecie herbatniki wcześniej zmiksować w malakserze wraz z roztopionym masłem i taką masą wyłożyć spód blaszki. Zwieńczeniem gotowego sernika na zimno z twarogu jest galaretka i wybrane owoce - sięgnijcie po ten smak galaretki i takie owoce, które lubicie najbardziej!
1. Na samym początku masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Do sernika na zimno z twarogu przygotowujemy ser biały, który wcześniej mielimy dwukrotnie, aby powstała idealnie gładka masa serowa.
3. Do naczynia wlewamy mleko i dodajemy do niego żelatynę. Wstawiamy na mały palnik i lekko podgrzewamy tak by żelatyna się rozpuściła. Potem odstawiamy żelatynę do ostygnięcia.
4. Biały ser ucieramy ze śmietaną na gładką masę. Do masy wlewamy mleko z żelatyną i łączymy składniki.
5. Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na palnik. Woda ma się zagotować. Oddzielamy białka od żółtek. Do naczynia wsypujemy cukier i dodajemy do niego żółtka. Miskę kładziemy na gotującym się garnku z wodą. Składniki ubijamy nad parą na puszystą masę. Nie przestajemy ubijać - do masy jajecznej powoli wlewamy masło i dalej ubijamy. Miskę z masą musimy odstawić do ostygnięcia.
6. Do utartego sera wlewamy powoli masę jajeczną i miksujemy powoli składniki. Powstała masę przekładamy na 10-15 minut do lodówki ale kontrolujemy ją by nie stężała. Następnie w wodzie według przepisu na opakowaniu robimy galaretkę także odstawiamy potem żeby wystudziła się.
7. Kolejnym krokiem jest układanie herbatników na blaszce, potem wyłożenia na nie herbatników, a potem zalewamy galaretką. Ciasto powinno stać około 5 godzin w lodówce.