Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Sernik na zimno z sera białego

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Idealny przepis dla fanów tradycyjnych ciast - prosty i szybki sernik na zimno z twarogu. Wypróbujcie! 

Składniki:

jajko
2 sztuki
cukier drobny
1 szklanka
mleko 3,2%
3/4 szklanki
śmietana 18 proc
3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat
herbatniki
2 opakowania
galaretka truskawkowa
1 opakowanie
ser biały
1 kg
masło
100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z sera białego

Sernik na zimno z twarogu to alternatywa dla tradycyjnego sernika pieczonego. To deser, który świetnie sprawdzi się w upalne dni, kiedy pieczenie nie jest tym co bardzo chcemy robić. Sernik na zimno z twarogu przygotowuje się równie szybko jak sernik tradycyjny. W tym przepisie ser twarogowy wzbogacony jest dodatkiem mleka i śmietany co sprawia, że nabiera on wyjątkowej kremowości! Idealnym przełamaniem dla kremowej struktury tej masy jest kruchy spód, który przygotujecie z gotowych już herbatników. By nadać ciastu bardziej maślanego smaku możecie herbatniki wcześniej zmiksować w malakserze wraz z roztopionym masłem i taką masą wyłożyć spód blaszki. Zwieńczeniem gotowego sernika na zimno z twarogu jest galaretka i wybrane owoce - sięgnijcie po ten smak galaretki i takie owoce, które lubicie najbardziej!

1. Na samym początku masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.

2. Do sernika na zimno z twarogu przygotowujemy ser biały, który wcześniej mielimy dwukrotnie, aby powstała idealnie gładka masa serowa.

3. Do naczynia wlewamy mleko i dodajemy do niego żelatynę. Wstawiamy na mały palnik i lekko podgrzewamy tak by żelatyna się rozpuściła. Potem odstawiamy żelatynę do ostygnięcia.

4. Biały ser ucieramy ze śmietaną na gładką masę. Do masy wlewamy mleko z żelatyną i łączymy składniki.

5. Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na palnik. Woda ma się zagotować. Oddzielamy białka od żółtek. Do naczynia wsypujemy cukier i dodajemy do niego żółtka. Miskę kładziemy na gotującym się garnku z wodą. Składniki ubijamy nad parą na puszystą masę. Nie przestajemy ubijać - do masy jajecznej powoli wlewamy masło i dalej ubijamy. Miskę z masą musimy odstawić do ostygnięcia.

6. Do utartego sera wlewamy powoli masę jajeczną i miksujemy powoli składniki. Powstała masę przekładamy na 10-15 minut do lodówki ale kontrolujemy ją by nie stężała. Następnie w wodzie według przepisu na opakowaniu robimy galaretkę także odstawiamy potem żeby wystudziła się.

7. Kolejnym krokiem jest układanie herbatników na blaszce, potem wyłożenia na nie herbatników, a potem zalewamy galaretką. Ciasto powinno stać około 5 godzin w lodówce.

Sernik na zimno z twarogu to przepis szybki w wykonaniu, który idealnie sprawdzi się w wielu sytuacjach:
a) gdy nie macie ochoty piec ciasta

b) gdy nie macie piekarnika

c) gdy chcecie zjeść naprawdę dobry deser! 

Niezależnie od okazji, sernik na zimno z twarogu zawsze zachwyca gości swoim wyglądem i smakiem. Koniecznie wypróbujcie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 10.02.2014 20:35
pyszny serniczek
Monika-twin 10.02.2014 19:16
uwielbioam takie pysznosci
Megg 10.02.2014 18:56
wyśmienity serniczek
jowant 10.02.2014 17:00
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak