Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z porzeczkową wkładką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna pełnoziarnista 55 gram
mąka pszenna 20 gram
stewia 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Wkładka porzeczkowa

papryka czerwona 800 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzki
woda 100 ml
stewia 4 łyżeczki

Masa serowa

ser ricotta 500 gram
serek homogenizowany 420 gram-0%
limonka 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzki
stewia 5 łyżeczek

Dekoracja

porzeczki czerwone 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z porzeczkową wkładką

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
W miseczce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stevię cały czas miksując. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając robotem.
Krok 1 - Sernik na zimno z porzeczkową wkładką foto
2
W dwóch partiach dodać sypkie składniki i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st około, piec około 20-25 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Sernik na zimno z porzeczkową wkładką foto
3
Wkładka porzeczkowa:
Żelatynę zalać 3-4 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie ogrzać do roztopienia. Owoce zerwać z gałązek, umyć i ouszyć. 600 g przełożyć do blendera i długo miksować aby dokładnie rozdrobnić owoce ( chociaż pesteczki i tak pozostaną więc jeśli zależy wam na gładkiej masie, należy przetrzeć mus przez sito). Dodać stevię, i wodę. Zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczona żelatynę i cały czas miksując połączyć składniki. Pozostałe owoce przełożyć do miski, dodać zmiksowane i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Sernik na zimno z porzeczkową wkładką foto
4
Tortownice w rozm. 17 cm wyłożyć folią spożywczą i delikatnie przelać mus owocowy. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia ( u mnie trwało to całą noc).
Krok 4 - Sernik na zimno z porzeczkową wkładką foto
5
Masa serowa:
Żelatynę zalać 3-4 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie ogrzać do roztopienia. Limonki wyszorować i osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przełożyć do misy miksera.
Krok 5 - Sernik na zimno z porzeczkową wkładką foto
6
Dodać oba rodzaje sera i wymieszać dokładnie. Dodać oba rodzaje słodziwa i po raz kolejny dokładnie wymieszać. Delikatnie wlewać do masy żelatynę i po raz ostatni dokładnie zmiksować.
Krok 6 - Sernik na zimno z porzeczkową wkładką foto
7
Na talerz wyłożyć zimny biszkopt, zapiąć obręcz tortownicy. Następnie wylać 2-3 chochelki masy serowej.
Krok 7 - Sernik na zimno z porzeczkową wkładką foto
8
Z małej tortownicy delikatnie wyjąć wkładkę porzeczkową i ostrożnie zalać resztą masy serowej. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, po których udekorować sernik resztą porzeczek ( nie ze wszystkich obrywać gałązki). Odłożyć sernik na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Krok 8 - Sernik na zimno z porzeczkową wkładką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 23.11.2015 08:33
już od patrzenia się słodko robi :)
ania2610 22.11.2015 14:14
serniczek wygląda świetnie i pomysłowo
Mala 22.11.2015 12:54
uwielbiam wszystko co z porzeczkami
IZABELA29 22.11.2015 10:13
fajnie wygląda
Mniam 22.11.2015 09:45
Wygląda obłędnie, z chęcią bym spróbowała :)
ben-ka 22.11.2015 09:37
Bardzo apetyczny serniczek.
Ola1984 22.11.2015 08:59
Cudnie wygląda :)
Krystyna32 22.11.2015 08:04
bardzo apetyczny
Kolorowa 21.11.2015 22:17
Super wygląda
Renata9 21.11.2015 22:03
Smaczny serniczek :-)
halina17 21.11.2015 21:30
Dobry sernik.
Wiktoria29 21.11.2015 21:16
fajny przepis
danusia19671 21.11.2015 21:11
Zjadłabym takie ciacho :)
Renataj 21.11.2015 20:58
Mega apetyczny:)
Jolcia_90 21.11.2015 20:29
O Twój fantastyczny serniczek :) Zapachniało latem i porzeczkami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak