Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortownica o średnicy 16-18 cm, spód

herbatniki 150 gram
masło lub margaryna 50 gram

Masa serowa

ser ricotta 300 gram
masło z pistcji i orzechów nerkowca 3 łyżki

Wierzch

śmietana kremówka 400 ml
biała czekolada 60 gram

Opcjonalnie do dekoracji

orzechy pistacjowe 20 gram

Porada

Ciasto jest lekkie, kremowe i niesamowicie rozpływa się w ustach. Idealne połączenie lekko solonych pistacji, delikatnych orzechów nerkowca i nuty białej czekolady - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady

Kroki postępowania

1
Czekoladę (ze śmietanką) rozpuścić w kąpieli wodnej.
(Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Krok 1 - Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady  foto
2
W międzyczasie przygotować spód.
Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną.
Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
Krok 2 - Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady  foto
3
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady  foto
4
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
Krok 4 - Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady  foto
5
Masę serową umieścić na ciasteczkowym spodzie.
Śmietankę rozsmarować na masie z sera.
Krok 5 - Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady  foto
6
Sernik udekorować wg uznania.
Przed podaniem lekko schłodzić.
Krok 6 - Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 20.04.2017 01:58
Dziękuję :)
Ada-Gaba 19.04.2017 15:42
po prostu wspaniały
Diana Rusiłowicz 19.04.2017 00:42
Dziękuję :)
gusia1000 19.04.2017 00:18
Bardzo dobry.
anulka69 18.04.2017 17:29
super ciacho
Bernadeta1 18.04.2017 14:50
bardzo smaczny
KORAL 18.04.2017 14:18
Ładny serniczek :)
Ania321 18.04.2017 12:01
ale pyszności :)
Wacław 18.04.2017 12:01
fajny przepis na sernik :-)
Edita 18.04.2017 11:06
super sernik
mirosława4 18.04.2017 09:58
wyśmienity !
Edith85 18.04.2017 09:47
Z pistacjami to na pewno pyszny
Justi2401 18.04.2017 09:46
Wow, rewelacyjny i do tego z pistacjami... pycha!
Konczi 18.04.2017 09:26
Pysznie wygląda :) Uwielbiam takie ciacha
Madzai 18.04.2017 09:12
Wspaniałe smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak