Sernik na zimno z musem wiśniowym na biszkopcie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo smaczny sernik na zimno z musem z wiśni na puszystym, delikatnym biszkopcie. Jego smak skusi niejedno podniebienie. Po zjedzeniu jednego kawałka mamy ochotę na drugi kawałek.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • mąka tortowa

    190 gramów
  • mąka ziemniaczana

    60 gramów
  • cukier

    180 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • jajka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

Masa serowa:

  • twaróg zmielony

    700 gramów
  • śmietana 30%

    300 mililitrów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    25 gramów
  • woda zimna

    80 mililitrów

Mus wiśniowy:

  • wiśnie bez pestek

    500 gramów
  • cukier

    5 łyżek
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    15 gramów
  • woda zimna

    60 mililitrów
  • śmietana 30%

    200 mililitrów
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić ze szczyptą soli na sztywną masę.
Do ubitej masy dodawać cały czas ubijając po 1 żółtku na przemian z cukrem.
Do ubitej masy jajecznej przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 35 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

Masa serowa:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie do napęcznienia, następnie podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (nie doprowadzić do zagotowania).
Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.

Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodawać małymi porcjami twaróg z wiaderka miksując na małych obrotach do połączenia składników.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, wymieszać a następnie połączyć z pozostałą masą serową.

Jeden placek biszkoptu wkładamy razem z papierem do blaszki, nakładamy masę serową rozkładając ją na całej powierzchni biszkoptu. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Mus wiśniowy:

Wiśnie bez pestek włożyć do garnka dodać cukier i zagotować aż puszczą sok. Zdjąć z ognia lekko przestudzić i zmiksować blenderem.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie do napęcznienia a następnie podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę połączyć z 2 łyżkami musu wiśniowego wymieszać , a następnie wymieszać z pozostałym musem.

Śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
Ubitą śmietanę połączyć z musem wiśniowym, następnie mus rozłożyć na masie serowej i ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Po wyjęciu i pokrojeniu można udekorować ubitą śmietaną i listkami mięty.

Pozostały drugi placek biszkoptu wykorzystam na inne ciasto.

Bożena Matuszczyk
Szklanka o pojemności 250 ml. Wiśnie można dosłodzić według swojego uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.08.2018 19:36
Dobra słodkosć.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat