Sernik na zimno z musem gruszkowym i brzoskwiniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny, delikatny i kremowy sernik na spodzie z włoskich ciasteczek migdałowych (Amaretti), z lekką pianką gruszkową oraz brzoskwiniach z syropu, otulonych krystaliczną galaretką.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód:

  • ciasteczka amaretti

    100 gramów
  • masło

    40 gramów

Masa serowa:

  • serek mascarpone

    200 gramów
  • serek homogenizowany waniliowy

    150 gramów
  • śmietanka kremowa

    200 gramów
  • cukier puder

    4 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka

Mus gruszkowy:

  • gruszki w zalewie

    200 gramów
  • serek mascarpone

    50 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 szczypta

Wierzch:

  • brzoskwinie w syropie

    300 gramów
  • galaretka

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. SPÓD. Ciasteczka Amaretti miksujemy w malakserze na piasek. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do pokruszonych ciastek, a powstałą masą wykładamy spód małej tortownicy o średnicy 17 cm. Spód schładzamy w lodówce.

KROK 2. MASA SEROWA. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany,  mascarpone, ekstrakt waniliowy, cukier puder i miksujemy wszystko dla dobrego połączenia. Na koniec do masy wlewamy powoli ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na schłodzony spód, a następnie wkładamy ją do lodówki, aby delikatnie stężała.

KROK 3. MUS GRUSZKOWY. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy i studzimy. Gruszki z syropu miksujemy na gładki mus, dodajemy serek mascarpone, łyżeczkę cukru, dużą szczyptę kurkumy (aby zabarwić jasny mus) oraz ostudzoną żelatynę i miksujemy wszystko przez chwilę dla dobrego połączenia i odpowiedniego napowietrzenia masy. Powstały mus gruszkowy wylewamy na lekko stężałą masę serową i ponownie odstawiamy do stężenia.

KROK 4. WIERZCH. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Gruszki z syropu (u mnie z syropu Amaretto) kroimy w plastry, które układamy na stężały mus gruszkowy. Gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy nią kawałki brzoskwiń i wstawiamy ponownie do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat