Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z musem gruszkowym i brzoskwiniami
KROK 1. SPÓD. Ciasteczka Amaretti miksujemy w malakserze na piasek. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do pokruszonych ciastek, a powstałą masą wykładamy spód małej tortownicy o średnicy 17 centymetrów. Spód schładzamy w lodówce.
KROK 2. MASA SEROWA. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany, mascarpone, ekstrakt waniliowy, cukier puder i miksujemy wszystko do dobrego połączenia. Na koniec do masy wlewamy powoli ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na schłodzony spód, a następnie wkładamy ją do lodówki, aby delikatnie stężała.
KROK 3. MUS GRUSZKOWY. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy i studzimy. Gruszki z syropu miksujemy na gładki mus, dodajemy serek mascarpone, łyżeczkę cukru, dużą szczyptę kurkumy (aby zabarwić jasny mus) oraz ostudzoną żelatynę i miksujemy wszystko przez chwilę do dobrego połączenia i odpowiedniego napowietrzenia masy. Powstały mus gruszkowy wylewamy na lekko stężałą masę serową i ponownie odstawiamy do stężenia.
KROK 4. WIERZCH. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 400 mililitrach gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie z syropu (u mnie z syropu Amaretto) kroimy w plastry, które układamy na stężały mus gruszkowy. Gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy nią kawałki brzoskwiń i wstawiamy ponownie do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki.