Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z musem gruszkowym i brzoskwiniami

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny, delikatny i kremowy sernik na spodzie z włoskich ciasteczek migdałowych (Amaretti), z lekką gruszkową pianką oraz brzoskwiniach z syropu, otulonych krystaliczną galaretką.

Składniki:

Spód

ciasteczka amaretti 100 gramów
masło 40 gramów

Masa serowa

serek mascarpone 200 gramów
serek homogenizowany waniliowy 150 gramów
śmietanka kremowa 200 gramów
cukier puder 4 łyżki
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Mus gruszkowy

gruszki w zalewie 200 gramów
serek mascarpone 50 gramów
cukier 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta

Wierzch

brzoskwinie w syropie 300 gramów
galaretka 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z musem gruszkowym i brzoskwiniami

KROK 1. SPÓD. Ciasteczka Amaretti miksujemy w malakserze na piasek. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do pokruszonych ciastek, a powstałą masą wykładamy spód małej tortownicy o średnicy 17 centymetrów. Spód schładzamy w lodówce.

KROK 2. MASA SEROWA. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany, mascarpone, ekstrakt waniliowy, cukier puder i miksujemy wszystko do dobrego połączenia. Na koniec do masy wlewamy powoli ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na schłodzony spód, a następnie wkładamy ją do lodówki, aby delikatnie stężała.

KROK 3. MUS GRUSZKOWY. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy i studzimy. Gruszki z syropu miksujemy na gładki mus, dodajemy serek mascarpone, łyżeczkę cukru, dużą szczyptę kurkumy (aby zabarwić jasny mus) oraz ostudzoną żelatynę i miksujemy wszystko przez chwilę do dobrego połączenia i odpowiedniego napowietrzenia masy. Powstały mus gruszkowy wylewamy na lekko stężałą masę serową i ponownie odstawiamy do stężenia.

KROK 4. WIERZCH. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 400 mililitrach gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie z syropu (u mnie z syropu Amaretto) kroimy w plastry, które układamy na stężały mus gruszkowy. Gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy nią kawałki brzoskwiń i wstawiamy ponownie do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak