Sernik na zimno z morelową żelką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Nie za słodki, fantastycznie owocowy i bajecznie pyszny. Fantastyczny, wakacyjny deser pełen smaku lata!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • dowolne ciastka czekoladowe

    200 gramów
  • kakao

    2 łyżeczki
  • masło

    65 gramów

Masa serowa

  • serek kremowy

    1 kilogram
  • serka mascarpone

    250 gramów
  • cukier puder

    130 gramów
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • woda gorąca

    6 łyżek

Żelka morelowa

  • morele

    700 gramów
  • cukier

    100 gramów
  • woda

    50 mililitrów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    25 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka łączymy z kakao i przy pomocy blendera rozdrabniamy je. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

W dużej misce łączymy ze sobą serek z mascarpone. Dodajemy cukier puder oraz pastę waniliową i mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Dodajemy do masy serowej i mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.

Żelka morelowa:

Morele przekładamy do rondelka, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy przez około 25 minut, aby morele zmiękły i częściowo się rozpadły. Następnie blendujemy je na gładki mus. Żelatynę zalewamy 6 łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Dodajemy do moreli i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany mus wykładamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.

* można użyć dobrej jakości sera z wiaderka
** można zastąpić ekstraktem z wanilii bądź laską wanilii
*** waga po obraniu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat