Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Sernik na zimno z czekoladą, bitą śmietaną i galaretką

5.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja
2
cukier puder
3 łyżki
czekolada
150 g
kakao
łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
5 łyżeczek
Sklep Prymat
laska wanilii
Sklep Prymat
oliwa
Masa śmietanowa:
śmietanka kremowa
250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat
cukier puder
łyżka
galaretka agrestowa
czekolada
0,5 tabliczki
wiśnie
twaróg
750 (na sernik)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z czekoladą, bitą śmietaną i galaretką

Rozpuszczamy galaretkę w 450 ml gorącej wody. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy do nich twaróg i rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy. Ostrym nożem wyjmujemy środek z laski wanilii i przekładamy do masy. Mieszamy. Żelatynę wsypujemy do szklanki i namaczamy w pół szklanki wody. Gdy spęcznieje wstawiamy do miseczki z gorącą wodą i rozpuszczamy. Wlewamy do masy sernikowej. Mieszamy.

Dno formy wysypujemy otrębami granulowanymi. Skrapiamy oliwą. Wykładamy masę sernikową i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.

Ubijamy śmietankę z cukrem i na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę w 2 łyżkach wody(postępujemy z nią tak jak wyżej opisałam). Mieszamy i wykładamy na sernik. Na ubitą śmietankę układamy nie drylowane wiśnie. Wstawiamy do lodówki.

Tężejącą galaretkę wylewamy na warstwę śmietanki. Gdy już zastygnie dekorujemy wierzch wzorkiem z rozpuszczonej czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 15.12.2013 19:24
Serniki na zimno uwielbiam latem.
kupiska 10.09.2012 19:41
Uwielbiam sernik na zimno,ciekawy przepis...
SylwiaMagdaSabin 10.09.2012 19:27
bardzo fajny
Kasia35 10.09.2012 19:19
musi być pyszny
magda28 10.09.2012 18:47
ale fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak