Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z czekoladą, bitą śmietaną i galaretką
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy do nich twaróg i rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy. Ostrym nożem wyjmujemy środek z laski wanilii i przekładamy do masy. Mieszamy. Żelatynę wsypujemy do szklanki i namaczamy w pół szklanki wody. Gdy spęcznieje wstawiamy do miseczki z gorącą wodą i rozpuszczamy. Wlewamy do masy sernikowej. Mieszamy.
Dno formy wysypujemy otrębami granulowanymi. Skrapiamy oliwą. Wykładamy masę sernikową i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.
Ubijamy śmietankę z cukrem i na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę w 2 łyżkach wody(postępujemy z nią tak jak wyżej opisałam). Mieszamy i wykładamy na sernik. Na ubitą śmietankę układamy nie drylowane wiśnie. Wstawiamy do lodówki.
Tężejącą galaretkę wylewamy na warstwę śmietanki. Gdy już zastygnie dekorujemy wierzch wzorkiem z rozpuszczonej czekolady.