Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z ciepłymi lodami i galaretką (bez pieczenia)
Ciasto z ciepłymi lodami i serkiem mascarpone to wynik połączenia ciekawych składników, których smak z pewnością przywoła u Was wspomnienie dzieciństwa. Delikatny serek mascarpone i puszyste, ciepłe lody połączone ze sobą tworzą lekką i aksamitną masę, która rozpływa się w ustach. Ciasto z ciepłymi lodami i serkiem mascarpone to propozycja na każdą okazję - od rodzinnych uroczystości po letnie spotkania z przyjaciółmi. Dodatek herbatników jako spodu tego ciasta wspaniale dopełnia całość, a owoce zanurzone w galaretce dodadzą ciastu nuty świeżości.
1. Herbatniki układamy na spodzie naczynia/formy. Galaretkę cytrynową, żelatynę i 3 łyżeczki cukru rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i studzimy.
2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ser mieszamy z serkiem mascarpone, śmietaną, tężejącą galaretką i śmietan-fixem. Masę przelewamy na herbatniki, a następnie ostrożnie wciskamy w nią ciepłe lody. Wkładamy do lodówki.
3. Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Formę ze stężałym ciastem wyciągamy z lodówki i wylewamy na nią tężejącą galaretkę. Formę ponownie wstawiamy do lodówki.