Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z brzoskwiniami-"Zachód słońca"

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 duże
mąka tortowa 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda 1 łyżka
olej 2 łyżki
cukier 3 kopiaste łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

serek homogenizowany 1 kg serka waniliowego słodzonego
galaretka niebieska 3 szt
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
galaretka agrestowa 1 szt
brzoskwinie w puszce 1 op.
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
bita śmietana w proszku 1 op śnieżki
mleko 150 ml zimnego mleka
czekolada mleczna 50 g

Porada

Przy wykładaniu masy serowej należy uważać, aby dokładnie wypełnić wszystkie przestrzenie między brzoskwiniami, aby nie było dziur.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z brzoskwiniami-"Zachód słońca"

Ciasto nazwałam "Zachód słońca" bo wygląda jak słońce zachodzące na morzem.

Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do miski,wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera,dodać po jednym żółtka,potem wodę i olej, na końcu wsypać mąkę i lekko wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę (33x26) wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C.Piec do suchego patyczka ok. 20-25 minut. Wyjąć z blaszki, wystudzić, zdjąć "skórkę"z wierzchu,aby galaretka się nie odklejała. Blaszkę, w której się piekł wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na nią biszkopt, wstawić do lodówki.

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić, ale ma być płynna. Brzoskwinie osączyć z zalewy (najlepiej gdy są zimne ) położyć płasko na talerzu i dołki po pestkach wypełnić galaretką, wstawić do lodówki. Biszkopt nasączyć lekko galaretką i również wstawić do schłodzenia. Resztkę galaretki odstawić, aby stężała.

Dwie niebieskie galaretki rozpuścić w 0,5 l wody , wystudzić (mają być tężejące ) Wylać je na biszkopt, a gdy zastygną położyć na wierzch brzoskwinie częścią płaską do dołu.

Pozostałe galaretki rozpuścić, każdą osobno w 250 ml wody ,odstawić, aby całkiem stężały. Potem widelcem rozdrobnić je na "kaszkę". Tak samo rozdrobnić galaretkę brzoskwiniową. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, gdy napęcznieje wstawić do większej miseczki z gorącą wodą, aby się rozpuściła, lekko przestudzić.

Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodawać po łyżce serka, cały czas ubijając, na końcu dodać żelatynę i "kaszkę" z galaretek, chwilę zmiksować. Wyłożyć na brzoskwinie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować tartą czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 26.12.2016 01:19
Pysznie :)
halina17 21.12.2016 23:20
Ładnie wygląda.
KORAL 21.12.2016 21:18
Ciekawie wygląda :)
ania2610 21.12.2016 19:42
świetne ciasto z bardzo pasującą nazwą!
agnieszka214 21.12.2016 18:32
Pięknie wygląda
norweska20 21.12.2016 16:44
wygląda wspaniale
dodi 21.12.2016 15:03
niebo w gębie, piękne
Agnieszka-87-25 21.12.2016 15:02
superowe ciasto
Franciszek 21.12.2016 14:59
dobre do kawy
AZgotuj 21.12.2016 12:50
kolorowo i smacznie:)
Ewelina1991 21.12.2016 12:44
pięknie wygląda!!
Patrycja33 21.12.2016 00:04
ciekawy pomysl :)
Renataj 20.12.2016 23:50
Apetyczny zachód słońca:)
Renata9 20.12.2016 21:09
Bardzo smaczne ciacho
Janina 20.12.2016 20:20
Fajny pomysł;))
bietka 20.12.2016 18:40
super ciasto :)
Marta1986 20.12.2016 18:38
pysznosci mniam
cukiereczek 20.12.2016 18:34
słoneczne,ciasto
benka 20.12.2016 17:58
Do przygotowania ciasta użyłam sera z wiaderka o smaku waniliowym, jest on lekko słodzony i nie dodawałam już cukru do masy serowej. Gdyby ktoś używał sera bezsmakowego, wtedy należy do masy dodać cukru pudru od pół do 3/4 szklanki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak