Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg zmielony

    1 kg
  • borówki

    250 g
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • biszkopty okrągłe

    150 g
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    2 łyżki
  • skórka pomarańczowa

    2 łyżki (suszona)
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • woda zimna

    7 łyżek
  • wrzątek

    0,5 l
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik na zimno z borówkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik na zimno z borówkami foto
Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty.
Krok 2 - Sernik na zimno z borówkami foto
Twaróg wrzucamy do miski. Dodajemy 150 g umytych i osuszonych borówek, cukier puder, cukier z wanilią i przyprawę do sernika. Dokładnie mieszamy
Krok 3 - Sernik na zimno z borówkami foto
Żelatynę zalewy zimną wodą. Gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Stopniowo, energicznie mieszając zawartość miski dodajemy do masy serowej
Krok 4 - Sernik na zimno z borówkami foto
Masę przekładamy na biszkopty. Układamy pozostałe borówki i posypujemy skórką z pomarańczy. Odkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Gdy zacznie tężeć zalewamy nią sernik. Wkładamy na noc do lodówki. Smacznego!
Justi2401
Dla aromatu do deseru można dodać 1 łyżkę przyprawy do sernika. Deser jest delikatny, rozpływa się w ustach, świetnie nadaje się na letnie przyjęcie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Babeczka35 26.06.2017 19:13
Pyszny deser.
Bernadeta1 26.06.2017 19:07
smaczne słodkości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat