Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Wspaniały i delikatny sernik o kremowej konsystencji i subtelnym smaku białej czekolady, która świetnie komponuje się z soczystymi wiśniami. Wspaniały deser niewymagający pieczenia, idealny do popołudniowej kawy.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód:

  • ciastka maślane

    140 gramów
  • masło 82%

    70 gramów

Masa serowa:

  • twaróg

    500 gramów
  • śmietana kremówka

    300 mililitr
  • serka mascarpone

    250 gramów
  • biała czekolada

    350 gramów

Frużelina wiśniowa:

  • wiśnie

    500 gramów
  • cukier

    150 gramów
  • woda

    50 mililitr
  • sok z cytryny

    2 łyżek
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Masa serowa

Czekoladę łamiemy na równe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając 50 ml śmietany kremówki. Odstawiamy na bok. Zmielony dwukrotnie twaróg mieszamy z serkiem mascarpone. Dodajemy rozpuszczoną, białą czekoladę i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Delikatnie łączymy z masą serową. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.

Frużelina wiśniowa

Wiśnie umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy wodę z mąką. Dokładnie i energicznie mieszamy, zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilkę, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Frużelinę odstawiamy na bok do wystudzenia.

Odnośniki

* użyłam mrożonych owoców
** ilość cukru zależy oczywiście od tego, jak kwaśne są wiśnie

Jagódka17
- frużelinę można przechowywać w lodówce ok 7 dni

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat