Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek waniliowy

    600 gram
  • masło

    0,5
  • cukier puder

    4 łyżki
  • jajka

    2
  • mus truskawkowy

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • mleko

    0,5 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżki
  • herbatniki

    12 sztuk
  • galaretki truskawkowe

    2
  • galaretka agrestowa

    1
  • poziomki

  • truskawki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto
Herbatniki kruszymy w dłoniach i wysypujemy nimi dno tortownicy, które wcześniej delikatnie przesmarowałam masłem.
Krok 2 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i miksujemy na puch, następnie dodajemy jajka i dokładnie miksujemy po czym stopniowo dodajemy serki Danio. Masę serową dzielimy na 2 część (jedna nieco większa od drugiej). Świeże truskawki blendujemy i odmierzamy szklankę musu, którą stopniowo wlewamy do masy serowej, której było mniej. Bardzo dokładnie mieszamy i dosładzamy wedle uznania.
Krok 3 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto
Do drugiej masy dodajemy cukier wanilinowy i ewentualnie cukier puder jeśli jest taka potrzeba. Do mas należy dodać żelatynę i w obu przypadkach postępujemy tak samo. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w ¼ szklance wrzątku po czym mieszamy razem z ½ ilością mleka podanego w proporcjach – ciepłą żelatynę wolnym strumieniem dodajemy do masy.
Krok 4 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto
Tężejącą masę o smaku truskawkowym delikatnie wykładamy na herbatniki (ja robiłam to stopniowo łyżką, gdyż nie da się wylać całej masy gdyż herbatniki się poruszają i będą wewnątrz masy a nie na dnie). Gdy masa truskawkowa jest już zastygnięta to wylewamy galaretkę agrestową rozpuszczoną w 1,5 szklance wody i pozostawiamy do stężenia. Między czasie do masy serowej waniliowej dodajemy żelatynę i tężejącą wylewamy na galaretkę.
Krok 5 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto
Całość dekorujemy świeżymi truskawkami i poziomkami,
Krok 6 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto
zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
Krok 7 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto
Można podawać :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 10.11.2013 16:18
przepyszny,palce lizać
Klausia 24.10.2013 12:28
lekki i orzeźwiający deser, czyli tak jak lubię
mysza75 22.10.2013 11:54
piękny serniczek zakochałam się nim :-)
gosia56 21.10.2013 10:14
super pysznośc
aginaa 21.10.2013 09:42
to mi ochoty narobilas
Katarzyna/kate1980 20.10.2013 18:22
apetycznie wygląda
joanna30 19.10.2013 15:13
Pyszne ciacho do kawki:)
Mniam 19.10.2013 14:40
Pyszne wspomnienie lata.
dragunia21 19.10.2013 11:11
super wygląda,aż ślinka cieknie
halina17 18.10.2013 21:34
Pysznie wygląda sernik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat