Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek waniliowy 600 gram
masło 0,5
cukier puder 4 łyżki
jajko 2
mus truskawkowy 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mleko 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
herbatniki 12 sztuk
galaretki truskawkowe 2
galaretka agrestowa 1
poziomki
truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy

Kroki postępowania

1
Herbatniki kruszymy w dłoniach i wysypujemy nimi dno tortownicy, które wcześniej delikatnie przesmarowałam masłem.
Krok 1 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto
2
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i miksujemy na puch, następnie dodajemy jajka i dokładnie miksujemy po czym stopniowo dodajemy serki Danio. Masę serową dzielimy na 2 część (jedna nieco większa od drugiej). Świeże truskawki blendujemy i odmierzamy szklankę musu, którą stopniowo wlewamy do masy serowej, której było mniej. Bardzo dokładnie mieszamy i dosładzamy wedle uznania.
Krok 2 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto
3
Do drugiej masy dodajemy cukier wanilinowy i ewentualnie cukier puder jeśli jest taka potrzeba. Do mas należy dodać żelatynę i w obu przypadkach postępujemy tak samo. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w ¼ szklance wrzątku po czym mieszamy razem z ½ ilością mleka podanego w proporcjach – ciepłą żelatynę wolnym strumieniem dodajemy do masy.
Krok 3 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto
4
Tężejącą masę o smaku truskawkowym delikatnie wykładamy na herbatniki (ja robiłam to stopniowo łyżką, gdyż nie da się wylać całej masy gdyż herbatniki się poruszają i będą wewnątrz masy a nie na dnie). Gdy masa truskawkowa jest już zastygnięta to wylewamy galaretkę agrestową rozpuszczoną w 1,5 szklance wody i pozostawiamy do stężenia. Między czasie do masy serowej waniliowej dodajemy żelatynę i tężejącą wylewamy na galaretkę.
Krok 4 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto
5
Całość dekorujemy świeżymi truskawkami i poziomkami,
Krok 5 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto
6
zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
Krok 6 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto
7
Można podawać :)
Krok 7 - Sernik na zimno truskawkowo – waniliowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 10.11.2013 16:18
przepyszny,palce lizać
Klausia 24.10.2013 12:28
lekki i orzeźwiający deser, czyli tak jak lubię
mysza75 22.10.2013 11:54
piękny serniczek zakochałam się nim :-)
gosia56 21.10.2013 10:14
super pysznośc
aginaa 21.10.2013 09:42
to mi ochoty narobilas
Katarzyna/kate1980 20.10.2013 18:22
apetycznie wygląda
joanna30 19.10.2013 15:13
Pyszne ciacho do kawki:)
Mniam 19.10.2013 14:40
Pyszne wspomnienie lata.
dragunia21 19.10.2013 11:11
super wygląda,aż ślinka cieknie
halina17 18.10.2013 21:34
Pysznie wygląda sernik.
wyattearp 18.10.2013 21:23
smak lata -truskawki
Monika58 18.10.2013 21:23
pyszny serniczek
Małgorzata9 18.10.2013 21:00
wygląda obłędnie
Izabela77 18.10.2013 20:07
pyszny serniczek
Luki 18.10.2013 19:59
pyszny deser na zimno
Olga_SK 18.10.2013 19:08
Smakowicie i kolorowo :)
Smaczna_B 18.10.2013 19:06
super sernik , taki lubię
Ola1984 18.10.2013 18:25
O jak ja lubię takie serniczki na zimno :) Mniam :)
bietka 18.10.2013 18:15
ale pysznosci :)
babajaga1969 18.10.2013 17:48
smaczny deser do kawki
ana1 18.10.2013 17:10
fajny sernik
Gracer 18.10.2013 17:07
super serniczek
Monika-twin 18.10.2013 17:03
ale pycha serniczek
gosia561 18.10.2013 16:43
doskonałe ciasto
Izabela9 18.10.2013 16:32
Lubię serniczki pod każdą postacia a ten wygląda pysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak