Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno na jogurtach naturalnych
Sernik na zimno z jogurtu naturalnego to lżejsza wersja sernika z twarogu. Swoją konsystencją przypomina bardziej serniki na bazie serków homogenizowanych, jednak smak jogurtu naturalnego pozwala na nadanie mu wiodącej nuty smakowej. Kluczowym składnikiem jest tutaj jogurt naturalny , który nadaje całości subtelny i kremowy smak podkreślony jeszcze dodatkiem białej czekolady. Dzięki żelatynie, sernik na zimno z jogurtu naturalnego przypomina w konsystencji galaretkę, idealnie współgrając z tą na wierzchu ciasta.
1. Galaretkę (najlepiej 'owoce leśne', na 500 ml wody) rozpuścić w 400 ml wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. A w tym czasie...
2. Tortownicę (26-28 cm) wyłożyć folią spożywczą. Folią owinąć ją również z zewnątrz.
3. Ciasteczka pokruszyć, a czekoladę posiekać na małe kawałeczki. Na dno tortownicy wysypać ciasteczka, a na nie czekoladę.
4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodać jogurty i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody i lekko przestudzić ciągle mieszając. Stopniowo dodawać ją do masy serowej - przy nieprzerwanym ucieraniu mikserem. Gotową masę przelać do tortownicy (od razu, bo dość szybko tężeje) i wstawić na około godzinę do lodówki.
6. Kiedy galaretka będzie gotowa, wyjąć tortownicę z lodówki, na masie serowej rozłożyć owoce, a następnie zalać je galaretką - na początku wylać kilka łyżek, włożyć na 10-15 minut do lodówki, a po tym czasie wylać pozostałą galaretkę. Sernik ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin.