Sernik na zimno "Kryształek"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser na sernik

    1 kg
  • mleko

    0,5 litra
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • cukier

    1 szklanka
  • żelatyna

    4 łyżki
  • woda zimna

    6 łyżek (do żelatyny)
  • ciastka maślane

    20 kawałków
  • galaretka truskawkowa

    2 sztuki na wierzch ciasta
  • galaretka

    3 kolory
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik na zimno "Kryształek" foto
Każdą galaretkę osobno rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody, po przestudzeniu wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po zastygnięciu galaretki pokrój w prostokąty lub kwadraty. 2 czerwone galaretki rozpuścić jak podano na opakowaniu i zostawić do dekoracji na wierzch sernika.
Krok 2 - Sernik na zimno "Kryształek" foto
Żelatynę wsyp do szklanki, zalej zimną wodą i wymieszaj. Odstaw do napęcznienia. W garnku zagotuj mleko z cukrem i odstaw aż lekko przestygnie. Włóż do ciepłego mleka żelatynę i wymieszaj, tak aby się rozpuściła i nie było grudek.
Krok 3 - Sernik na zimno "Kryształek" foto
Do miski włóż 1 kg sera , cukier waniliowy oraz 1 szklankę mleka. Miksuj na średnich obrotach. następnie letnią mieszankę wlej cienkim strumieniem do masy serowej miksując wszystko dokładnie, aby masa się nie zważyła.
Krok 4 - Sernik na zimno "Kryształek" foto
Formę wykładamy folią spożywczą. Na dno układamy jedno przy drugim ciastko petit-bery. Wykładamy połowę kolorowych galaretek.
Krok 5 - Sernik na zimno "Kryształek" foto
Równo wygładzamy całą powierzchnię. Uwaga masa szybko tężeje po dodaniu zimnych galaretek.
Krok 6 - Sernik na zimno "Kryształek" foto
na koniec zalewamy sernik przestudzoną galaretkę. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 24.01.2016 20:14
Bardzo wam dziękuję.
Marta Ryżek-Kalkowska 24.01.2016 20:14
To musiał wyglądać pięknie w takiej formie. Ja mam stare zdjęcie tutaj, a nie mam kiedy dla siebie zrobić nowego sernika.
Janina 24.01.2016 16:01
Świetne ciasto, bardzo lubimy takie;))
monika141 24.01.2016 10:46
fajne ciasto lekkie, kolorowe i pyszne
Wafelek2601 24.01.2016 10:36
Pyszne ciasto
Monika-twin 24.01.2016 10:20
uwielbiam taki deser.
Skotka 24.01.2016 08:36
Śliczne, kolorowe ciasto:)
dorota w 23.01.2016 23:11
Przepięknie wygląda!
monikaT83 23.01.2016 21:49
Pyszny sernik Marta:) ja tydzień temu "kryształek"robiłam w formie babki
sliwka 23.01.2016 21:46
Pyszny i kolorowy;)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat