Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno biszkoptowo-kokosowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg zmielony 1 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat na 2,5L płynu
biszkopty okrągłe 250-300 g
mleko kokosowe 1 puszka
mleko 1/2 szkl.
cukier puder
cukier waniliowy
galaretka truskawkowa 2
sól duża szczypta
jajko 3

Porada

Do masy można dodać pokrojone w kostkę kolorowe galaretki, ale masa dość szybko tężeje, więc trzeba to robić błyskawicznie. * Dodatek surowych jajek powoduje, ze sernik jest bardziej kremowy w smaku. Jeśli ktoś boi się surowych jaj, można je pominąć.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno biszkoptowo-kokosowy

Dużą salaterkę posmarować cienko olejem, aby stężały sernik łatwo było po pokrojeniu wyjąć.

W międzyczasie rozpuścić dwie galaretki truskawkowe w 750ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia.

Twaróg mielony (może być z wiaderka, ale powinien być tłusty i dobrej jakości) zmiksować z jajkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem (ilość do smaku) - odstawić do lodówki.

Biszkopty zalać lekko podgrzanym mlekiem kokosowym i pozostawić do napęcznienia - zmiksować na gładką masę i połączyć z masą serowo-jajeczną.

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami chłodnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia - w międzyczasie rozgrzać mleko i rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę. W razie konieczności dolać 1/4 szklanki mleka. Lekko ostudzić.

Ser zmiksować dokładnie z masą kokosowo-biszkoptową - na koniec wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę i jak najszybciej wymieszać całość, póki zacznie tężeć.

Przelać do przygotowanej salaterki, wyrównać wierzch i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Kiedy masa stężeje wylać na wierzch tężejącą galaretkę i ponownie umieścić w lodówce. Najlepiej kroić na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.09.2014 15:05
Zapomniałam dopisać, że serniczek wychodzi ładniejszy, kiedy wybierzemy jaśniutkie biszkopty! Przy spieczonych na brązowo biszkoptach masa wychodzi beżowa, ale nie zmienia to niczego w smaku serniczka - jeśli komuś nie przeszkadza ciemniejszy kolorek, to można użyć dowolnych biszkopcików.
Habibi 21.09.2014 15:02
Serniczek można zrobić oczywiście bez siekanych galaretek, ale mój mężuś jest strasznym galaretkożercą, więc wpycham je wszędzie tam, gdzie mogę ;) Poza tym z galaretkami masa jest bardziej dekoracyjna i jest jej znacznie więcej ;)
VioletoweKucharzenie 18.09.2014 08:07
ja również poproszę o kawałeczek!
Janina 17.09.2014 21:08
Pyszny serniczek;)
Helena63 17.09.2014 17:20
i ja bym się skusiła na kawałek tego ciasta
bietka 17.09.2014 14:45
z chęcią zjadłabym kawałeczek :)
Gracer 17.09.2014 12:59
ładny w przekroju
Sroczka 17.09.2014 12:12
Ale smakowitość, zjadłabym kawałek.
mirosława4 17.09.2014 12:04
bardzo lubię pychota !
IwonaDD 17.09.2014 11:41
piękny i pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak