Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serek homogenizowany 4x150 gram
ser biały 200 gram
śmietana 30% 250 ml
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 20 gram
cukier puder 2-3 łyżki
mleko 100 ml
herbatniki 1 opakowanie
truskawki świeże 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki na sernik. Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić przez około 3 godziny.
Krok 1 - Sernik na zimno foto
2
200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% tł.ubić, a pod koniec dodać 2 łyżki cukru pudru.
Krok 2 - Sernik na zimno foto
3
Biały ser zmiksować z 50 ml śmietaną kremówką na gładką masę, tak aby nie było gródek.
Krok 3 - Sernik na zimno foto
4
Serki homogenizowane przełożyć do misy, dodać wcześniej przygotowaną masę serową z białego sera i wymieszać.
Krok 4 - Sernik na zimno foto
5
Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami.
Krok 5 - Sernik na zimno foto
6
4-5 łyżek żelatyny zalać w garnku 100 ml mleka i delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Schłodzić , mieszając co jakiś czas.
Krok 6 - Sernik na zimno foto
7
Do masy serowej stopniowo i naprzemiennie dodawać schłodzoną żelatynę i uprzednio ubita śmietanę kremówkę. Miksować na najniższych obrotach.
Krok 7 - Sernik na zimno foto
8
Gotową masę serową wylać na herbatniki.
Krok 8 - Sernik na zimno foto
9
Po wylaniu masę serową przełożyć do lodówki na 30 minut., w celu stężenia, aby móc na wierzch ułożyć truskawki.
Krok 9 - Sernik na zimno foto
10
Truskawki umyć i przekroić wzdłuż. Po 30 minutach wyciągnąć masę z lodówki i ułożyć na niej truskawki.
Krok 10 - Sernik na zimno foto
11
Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu. Schłodzić. Prawie tężejącą wylać na ciasto. Całość schłodzić w lodówce prze około 5-6 godzin.
Krok 11 - Sernik na zimno foto
12
Smacznego.
Krok 12 - Sernik na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 20.05.2014 23:06
ja również bardzo lubię
Laila2786 03.05.2014 14:41
lekki i smaczny serniczek
noninka77 03.05.2014 13:57
uwielbiam serniki na zimno :)
kornelcia 03.05.2014 12:45
Szczerze, robiłam go pierwszy raz..i powiem skromnie ;) ze wyszedł rewelacyjnie :) Wyciągam go dzisiaj rano z lodówki i połowy już nie ma ;)
halina17 03.05.2014 12:42
Dobry sernik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak