Sernik na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    250 g
  • cukier

    2,5 szkl
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    50 g
  • mleko

    2 szkl
  • aromat waniliowy

  • galaretki

    4 szt
  • twaróg

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik na zimno foto
Ser najlepiej z wiaderka miksujemy z ciepłą margaryną i cukrem.
Krok 2 - Sernik na zimno foto
Szklanke mleka rozprowadzamy z 1/2 żelatyny i gotujemy kilka minut ciągle mieszając.
Krok 3 - Sernik na zimno foto
Ser dzielimy na pół. Przegotowaną żelatynę mieszamy z jedną częścią sera. Wylewamy na blachę (moja była od prodziża) i zostawiamy do zastygnięcia w lodówce.
Krok 4 - Sernik na zimno foto
Rozrabiamy 2 galaretki w pół litra gorącej wody, przestudzamy potem zalewamy zastygnięty ser. Postawić znowu do lodówki i odczekać aż zastygnie.
Krok 5 - Sernik na zimno foto
Druga szklankę mleka rozrabiamy z pozostałą żelatyną i robimy tak samo jak z pierwszą częścią. Na wierzch sera wylewamy pozostałe 2 galaretki.
Krok 6 - Sernik na zimno foto
Musimy pamiętać, że każda warstwa musi zastygnąć a potem wlewać następną w kolejności: ser-galaretka-ser-galeretka.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (42)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 14.06.2017 23:19
Taki własnie lubię
romanrafal 02.05.2014 17:55
pyszny serniczek
gacopierz23 16.04.2014 14:54
przypomina galaretki z mojego dzieciństwa , pycha
Reniaa 20.01.2014 11:33
Apetycznie wygląda
RenataZ-et 16.12.2013 21:02
wygląda genialnie
Bernadeta1 15.12.2013 17:48
ślinka leci na sam widok takiego serniczka
czekoladka_m 02.12.2013 16:09
Apetycznie się prezentuje;)
MarchiochaKucharzy 21.11.2013 14:17
fajnie wyszło :D
kuklik 19.11.2013 12:30
śliczne słodkie paseczki
berys18 08.11.2013 17:36
uwielbiam taki sernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat